*** София В 9.00 часа държавният глава и върховен главнокомандващ

...
*** София В 9.00 часа държавният глава и върховен главнокомандващ
Коментари Харесай

Предстоящи събития в страната за 6 май

*** София

В 9.00 часа президентът и висш главнокомандващ Румен Радев ще взе участие в тържествения водосвет на бойните флагове и знамената светини на Българската войска и ще постави венец пред Паметника на Незнайния боец на пл. „ Свети Александър Невски ". Той ще бъде отслужен от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

В 10.00 часа президентът Румен Радев ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска на пл. „ Княз Александър I " в столицата. Държавният глава ще произнесе тържествено слово по случай Деня на храбростта и празника на Българската войска.

От 10.00 до 17.00 часа ще има вход свободен за непрекъснатата хронологична и външна експозиция на Националния военноисторически музей (НВИМ), както и галерия „ На борда на флотската история ". От 11.00 до 13.00 часа ще има подготвяне на гергьовденски самун с мрежа хлебни къщи, а от 12.00 часа обичайната дегустация на войнишка фасул супа. От 13.30 до 14.30 часа ще се състои концерт на Представителния духов оркестър на сухопътни войски.
От 15.00 до 16.00 часа ще се организира концерт на внушителен фолклорен отбор „ Шевица ".

От 10.30 часа на площад „ Княз Александър I " ще се организира обичайният Гергьовденски церемониал на Въоръжените сили. В него ще вземат участие над 1 000 военнослужещи от Въоръжените сили, 48 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски и зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили и 10 вертолета и самолета от състава на военната ни авиация.

В 12.00 ч. пред постройката на Президентството ще бъде осъществена тържествена промяна на почетния гвардейски
часовой.

Папа Франциск ще посети бежанския център „ Враждебна ". Светият отец ще се срещне с деца и фамилии, както и със чиновниците на центъра.

В 18.15 часа Светият отец ще насочи своето обръщение за мир към целия свят дружно с представители на разнообразни вероизповедания на площад „ Независимост ".

*** Раковски

В 11.15 часа папа Франциск ще отслужи Света литургия с първо причестяване на 250 деца в църквата „ Пресвето сърце Исусово ". В 15.30 часа Светият отец ще се срещне с католическата общественост в църквата „ Св. Архангел Михаил " и ще произнесе тирада.

*** Пловдив

От 13.30 часа министър председателят Бойко Борисов ще се срещне с протестиращите от квартал „ Кършияка ".

*** Асеновград

От 11.00 часа на площад „ Акад. Николай Хайтов " с церемониален обред ще бъде издигнато националното знаме.

*** Банкя

От 14.00 часа в парк " Кестените " огромният български художник маестро Иван Яхнаджиев ще подари на децата
открит урок по изобразяване. Това е и финален ден от Фестивала " Банкя Мези ".

В 17.00 часа в парк „ Ротонда " претендентите за евродепутати от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Андрей Ковачев, Мария Габриел и
Лиляна Павлова ще се срещнат с поданици на града.

*** Банкя./с. Волуяк

От 11.00 часа претендентът за евродепутат от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Андрей Ковачев ще участва на разкриване на
ремонтирания монумент на починалите в Първата международна война.

*** Бяла./ с. Копривец

В 15.00 часа претендентите за евродепутати от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Ева Майдел и Андрей Новаков ще създадат обзор на изграждащите се спортна и стрийт фитнес площадки в селото.

*** Бургас

От 11.00 часа пред Военния клуб ще се организира боен обред по полагане на венци и цветя на паметника на „ 24-ти пехотен Черноморски полк ". От 11.30 часа на площад „ Св. Св. Кирил и Методий ", представителни блокове с бойните флагове на военни формирования от Бургаския гарнизон ще вземат участие във боен обред „ Водосвет и благославяне на бойните флагове ". Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий ще благослови бойните флагове и представителните елементи. В 12:00 часа на пл. „ Атанас Сиреков " ще се организира празничен концерт от програмата за отбелязване на Гергьовден. Участие ще вземат изпълнителите от отбор " Тунджа ".

*** Бяла

От 17.00 часа претендентите за евродепутати от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Ева Майдел и Андрей Новаков ще се организира среща с поданици на града.

*** Варна

От 9.00 ч. е началото на Светата литургия в храм „ Св. Атанасий ".

От 10.00 часа на площад „ Св. Св. Кирил и Методий " представителни блокове с бойни флагове на военни
формирования от Варненския гарнизон ще вземат участие във военния обред „ Водосвет и благославяне на бойните
флагове ". Началникът на Щаба на Военноморските сили (ВМС) кап. I сан Камен Кукуров ще одобри строя.
Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще благослови бойните
флагове и представителните елементи. В 10.40 часа от площада ще тръгне шествие, водено от представителния блок на Висшето военноморско учебно заведение „ Никола Й. Вапцаров ".

От 10.00 до 18.00 часа Военноморският музей ще работи с вход свободен. В музея е показана специфична
галерия „ Орденът „ За смелост " в държавните и воински обичаи ". Акцент в изложбата е пиката на Самарското знаме, в която е вграден орденът „ За смелост " първа степен.

От 10.30 часа на Конна база „ Виница " ще бъде открит обичайният шампионат по конен спорт „ Гергьовден ".

*** Велико Търново

От 21.00 часа от площад „ Цар Асен I " ще може да се следи Аудиовизуалният театър „ Царевград Търнов - тон и светлина " - безвъзмездна прожекция по случай Деня на храбростта и празник на Българската войска.

*** Генерал Тошево./с. Люляково

От 14.00 часа претендентът за евродепутат от листата на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Емил Радев ще бъде посетител на празника на
селото.

*** Горна Оряховица./с. Стрелец

От 10.00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци на паметника на починалите във войните.

*** Горна Оряховица

От 11.00 часа пред Паметния знак на починалите във войните горнооряховчани ще бъдат поднесени цветя и венци.

*** Горна Оряховица./с. Правда

От 11.00 часа на откритата сцена в селото ще се състои празнична стратегия „ Гергьовденски люлки ".

*** Горна Оряховица

От 12.00 часа в Клуб „ Българско войнство " ще бъде открита галерия „ Светът в банкноти " на полк. о. з. Петър
Станчев.

*** Добринище

В 5.00 часа в четирите махали ще прозвучи песента „ Ти, убави свети Георги ". От 9.00 часа ще се организира дефиле на централния площад. От 11.00 часа ще стартира музикална стратегия.

*** Добрич

От 9.00 до 17.30 часа в Етнографска къща ще има възстановка на обичайни ритуали, галерия базар на обредни хлябове и хлебни произведения, както и концерт на групи за достоверен фолклор.

От 14.00 до 18.00 часа в Народно читалище „ Романо дром - 2002 година " ще бъде показана галерия „ Едерлези " на Школата по приложно изкуство.

*** Добрич./с. Стефаново

От 12.00 часа претендентът за евродепутат от листата на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Емил Радев ще посети село Стефаново, което отбелязва своя празник. По-късно Емил Радев ще посети Добрич, където в Етнографската къща се организира възстановка на обичаите за Гергьовден и ще се организира галерия на хлябове.

*** Златоград

От 9.00 часа в църквата „ Св. Георги Победоносец " светата божествена Литургия за Гергьовден ще бъде отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион. От 10.00 часа жителите и гостите на града ще могат да видят Гергьовден в Златоград - Силата на традициите и мистиката на ритуала. От 10.30 часа ще стартира Празничен хоровод с Оркестър „ Орфей " и посетител солист Искра Макакова.

*** Каварна

От 10.30 до 20.30 часа на площад „ Защитата на Каварна " ще има фолклорна стратегия, вечерна стратегия, както и празнична заря.

В 18.00 часа претендентът за евродепутат от листата на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Емил Радев ще се срещна с членове и
симпатизанти на ГЕРБ в офиса на партията.

*** Перник./с. Богданов дол

От 10.00 часа на площада в селото ще бъде пресъздаден обичаят „ Премуз ".

*** Перник

От 11.00 часа пред Двореца на културата ще се състои лонцерт на Духовия оркестър при ОК Дворец на културата.

*** Петрич

От 11.00 часа на площада в града ще бъде концертът „ Гергьовден е... " с присъединяване на Фолклорна групировка
„ Хераклея " и гостуващият реализатор Румяна Попова.

*** Пещера

В 10.30 ще стартира празникът на централния площад „ България " ще се организира фоклорен концерт.

*** Поморие

От 9.00 часа в Манастир „ Свети Георги " ще бъде отслужена Света литургия по случай празника на Поморие - Гергьовден.

От 10.30 часа ще бъде формалното разкриване на празника на града, с одобрение от кмета на Община Поморие Иван Алексиев. От 11.30 часа на открита сцена на НЧ „ Светлина 1939 " ще се организира празничен концерт.

*** Разград

От 11.00 часа пред Войнишкия монумент, Областният съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса провежда честване на Деня на храбростта и Празника на Българската войска.

*** Русе

В 11.00 часа пред така наречен „ Часовник " до Съдебната палата и на площад „ Княз Александър Батенберг " претендентите за евродепутати от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Ева Майдел и Андрей Новаков ще участват на честванията във връзка празника на града. В 12.00 часа на площада двамата ще поднесат венец и цветя пред Паметника на починалите в сръбско - българската война.

В 13.30 часа претендентите за евродепутати от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Ева Майдел и Андрей Новаков ще посетят автомобилния производител Sin Cars.

*** Свищов

В 10.15 часа ще стартира общоградско шествие във връзка 6 май. В 10.30 часа пред паметника на 33-ти Свищовски полк ще се състои обред по поднасяне на венци и цветя в памет на починалите в пердах воини. В 11.30 часа в беседката в Градската градина ще стартира празничен концерт на Духовия оркестър към 55-ти Инженерен полк - Белене.

*** Силистра

От 11.00 часа на Мемориал " Военно гробище на починалите в Първата международна война " ще се състои тържествено отбелязване на Деня на храбростта и празник на Българската войска.

*** Сливо поле

От 9.00 часа претендентите за евродепутати от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Ева Майдел и Андрей Новаков ще се срещнат с кмета
Валентин Атанасов и екипа му, както и с жители на площад „ Демокрация " № 1.

*** Сливо поле./с. Ряхово

От 10.00 часа претендентите за евродепутати от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Ева Майдел и Андрей Новаков ще участват на
тържествена света литургия и курбан в храма „ Свети Георги ".

*** Смолян

От 9.00 часа в църквата „ Св. Георги Победоносец " секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков ще отслужи празнична Св. литургия.

*** Стара Загора

От 11.00 часа в парк „ Пети октомври " ще се организира танцовият театър „ Овчари влизат в село, камбани бият, мале ле, момци си люлки люлеят ".

От 18.00 часа в Република България „ З. Княжески " ще се състои благотворителен концерт по случай 45-годишнината на НУМСИ
„ Христина Морфова ".

*** Тутракан./с. Шуменци

От 11.00 часа на Мемориал „ Военно гробище-1916 година " ще се състои церемониален обред по запалване на Вечния
огън, панихида в памет на починалите, освещаване на бойните флагове и поднасяне на венци и цветя.

*** Хасково

От 11.00 часа пред паметника на Незнайния боец на площад " Свобода " ще бъдат поднесени венци и цветя.

*** Шабла./с. Езерец

От 16.00 часа претендентът за евродепутат от листата на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Емил Радев ще се причисли към жителите и гостите на селото Езерец, които честват на Гергьовден.

*** Шумен

От 10.00 часа НЧ „ Стилиян Чилингиров " провежда празник на квартала „ Гергьовско забавление ".

*** Шумен./с. Салманово

От 10.00 часа НЧ „ Развитие " провежда пресъздаване на обичая Гергьовден.

*** Шумен./с. Мадара

От 11.00 часа НЧ " Просвета " провежда „ Гергьовден ", Ден на моето село.

*** Ямбол

В 8.30 часа в храм „ Св. вмчк. Георги Победоносец " ще бъде отслужена празнична Света литургия. В 10.00 часа ще тръгне лития с иконата, в която е вградена парченце от мощите на светеца. В 10.30 часа пред постройката на общината ще се състои церемониален обред по издигане на националния байрак, както и отслужване на молебен и марш на представителни блокове от военните формирования на ямболския гарнизон. От 11.30 часа в Музея на бойната популярност ще бъде показана презентация, отдадена на присъединяване на 29-ти пехотен Ямболски полк в Първата международна война.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР