София тази сутрин е в сектора с най-висока опасност за

...
София тази сутрин е в сектора с най-висока опасност за
Коментари Харесай

София оглави още една негативна класация - за мръсен въздух

София тази заран е в бранша с най-висока заплаха за здравето заради замърсяване на въздуха - лилавия. Индексът за качеството на въздуха демонстрира превишение на фините прахови частици няколко пъти над нормата – 188.4 µg/m³, предаде БГНЕС.

Тези данни подреждат през днешния ден София преди всичко по замърсяване на въздуха. На второ място още веднъж е балканска страна - Сараево в Босна и Херцеговина, на трето място е Лахор в Пакистан.

Милано в Италия е на шесто място, а на 11 място е Прищина в Косово.
С най-чист въздух тази заран са Скопие в Северна Македония, Киото в Япония и Сидни в Австралия.

През последните дни обстановката с мръсния въздух в София непрекъснато се утежнява, само че Столична община си затваря очите, а зам.кметът по околната среда Десислава Билева твърди пред телевизионните камери, че администрацията се бори с казуса и че взима съответни ограничения. Самият кмет Йорданка Фандъкова до момента не е коментирала стелещия се смог над София. Прогноза, че в столицата се задават дни с замърсен въздух, в началото на седмицата направиха дори 5-те станции на Изпълнителната организация по околната среда. Принципно те са ситуирани на такива места, че дават по-щадящи данни спрямо тъй наречените гражданска мрежа airsofia.info. Още във вторник обаче така наречен общинска система за ранно предизвестие регистрира, че следва извънредно неподходяща метеорологична конюнктура. Въпреки това администрацията на Фандъкова за следващ път се задоволи с познатите си чиновнически интензивности, които неведнъж към този момент са потвърдили, че не работят. От " Московска " 33 приканиха жителите да не употребяват персоналните си коли, в случай че това е допустимо, а към семействата, които се отопляват с въглища и дърва, бе насочен зов да преминат на по-екологично гориво, още веднъж в случай че това е допустимо. Пак бяха вкарани в приложимост и уверенията, че Столичният инспекторат прави масирани инспекция за нерегламентирано изгаряне на нездравословни материали и надзор на строителни площадки и така нататък Твърдения, на които мъчно може да се има вяра, в случай че човек преброи многочислените сигнали за горящи с черен пушек комини в София, за които жители алармират на call.sofia.bg и приканват някой да вземе ограничения. Като единствена по-специална мярка Столична община разгласи гратис прилагане на буферните паркинги по станциите на метрото за четвъртък и петък - деяние, което във времето към този момент също е потвърдило, че няма съвсем никакъв резултат за изчистване на въздуха. 

В същото време Фандъкова и подчинените й още веднъж не откриха съображение да разгласят въвеждането на така наречен зелен билет от 1 лева като сигнал, че запрашаването на въздуха в София е извънредно рисково за здравето на хората. От общината оповестиха, че по в този момент настоящите правила, въведени в Столична община, не си изпълнени изискванията за стартирането на подобен. Както " Сега " неведнъж е писал, въпросните правила са, че билет от 1 лева за цялата градска мрежа се вкарват при 4-кратно превишение на нормите на фини прахови частици за 24 часа- 200 микрограма вместо безвредните 50 мкг на куб. м. Макар даже сега станциите на Изпълнителна агенция по околна среда да регистрират, че тази заран в " Надежда " е регистрирано 7-кратно превишение, а в " Хиподрума " и " Павлово " - 4 кратно, зелен билет няма. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР