София. Споразумение по Националната научна програма Сигурност и отбрана“ беше

...
София. Споразумение по Националната научна програма Сигурност и отбрана“ беше
Коментари Харесай

Във Военната академия беше подписано споразумение по Националната научна програма „Сигурност и отбрана“

София. Споразумение по Националната научна стратегия „ Сигурност и защита “ беше подписано във Военната академия „ Г. С. Раковски “. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата . Програмата е призната с Решение на Министерския съвет от месец октомври 2021 година и е основана в осъществяване на Националната тактика за развиване на научните проучвания 2017-2030 година Целта е повишение на националния теоретичен потенциал в региона на сигурността и защитата. Програмата е подкрепена от министерствата на защитата и на вътрешните работи и сплотява напъните на научните организации, висшите учебни заведения и новаторските бизнес организации в страната.

Бенефициенти по програмата и членове на Консорциума за нейното осъществяване са Институтът по защита „ Проф. Цветан Лазаров “, Военната академия „ Г. С. Раковски “, Националният боен университет „ Васил Левски “, Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “, Висшето военновъздушно учебно заведение „ Г. Бенковски “, Академията на Министерството на вътрешните работи, Центърът за проучвания по национална сигурност и защита към Българска академия на науките, Университетът по библиотекознание и осведомителни технологии и Университетът за национално и международно стопанство. С присъединяване си в нея те ще подкрепят осъществяването на задачите ѝ, както и ще обезпечават споделено потребление на наличната си научна и просветителна инфраструктура. Реализацията на научната стратегия продължава до 2025 година, като тя ще даде опция за взаимни образования на докторанти и за привличане на участници от други научни звена, с което ще се отвори секторът за защита и сигурност за докторантури по напълно нови, интердисциплинарни тематики.

„ Програмата е ориентирана към осъществяване на фундаментални научни проучвания в региона на сигурността и защитата, които ще бъдат обществено налични за развиване и обогатяване на научните постижения в интерес на цялото общество “, съобщи заместник-министърът на защитата Александър Петков в обръщението си към присъстващите на церемонията по подписването. „ Чрез нея ще бъдат консолидирани напъните на научните организации, висшите учебни заведения, новаторските бизнес организации и промишлеността в страната за разширение на присъединяване на българската научна общественост в областта на сигурността и защитата в европейското изследователско пространство “, посочи той и изрази убеденост, че основаването на консорциума ще способства за постигането на действителни научни резултати, даващи конкурентно преимущество на страна ни в характерни сегменти на сигурността, киберсигурността и защитата на България, Европейския съюз и НАТО.

„ Отдавна сме наясно, че без просвета няма развиване, както и мощна войска. Разбирайки тази максима, през днешния ден сме тук – военното и политическото управление на Министерството на защитата, с цел да подкрепим този план “, съобщи заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той изрази упования днешният акт да бъде повратна точка за по-осезаемото развиване на науката във военната сфера. По този метод българските военнослужещи и работещите в региона на сигурността и защитата ще бъдат оборудвани и ще употребяват модерни национални отбранителни артикули. Генерал-лейтенант Илиев също посочи значимостта на българската просвета за осъществяването на нашите съдружни задължения и достойното място на страната ни измежду своите сътрудници в границите на НАТО и Европейски Съюз.

„ Националната научна стратегия „ Сигурност и защита “ ще даде опция на специалисти да обменят познания, опит и положителни практики “, акцентира началникът на Военната академия „ Г. С. Раковски “ генерал-майор Груди Ангелов. Той съобщи, че реализацията на Програмата ще докара до повишение на публикационната интензивност, основаване на модерни модели за ръководство и действие, развиване на дейни взаимоотношения сред научните организации и държавните висши учебни заведения в страната, включване в партньорски научни мрежи от чужбина, основаване на прототипи на принадлежности и среда за по-сигурна виртуална връзка, както и възстановяване на взаимоотношението сред научноизследователските и развойни звена и бизнеса. „ Всичко това ще даде опция да се огледа задълбочено на моментното положение, да се начертаят пътищата за неговото усъвършенстване, съобразени със актуалните трендове “, заключи той.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР