София. Скоро ще бъде обявена първата партида от консулски услуги,

...
София. Скоро ще бъде обявена първата партида от консулски услуги,
Коментари Харесай

Антоанета Цонева, Демократична България:Готви се първата партида консулски услуги онлайн

София. Скоро ще бъде оповестена първата партида от консулски услуги, които ще се правят по интернет, разгласи в утринния блок на Българска национална телевизия депутатът от “Демократична България ” Антоанета Цонева, ръководител на парламентарната Комисия за политиките за българите отвън страната, оповестиха от пресцентъра на партията . “Ще се подходи прагматично и рационално, с цел да не се получава по този начин, че от време на време да е по-лесно да се качиш на самолета до България, в сравнение с да чакаш в консулството ”, сподели Цонева. И акцентира, че работата по дигитализацията на консулските услуги ще бъде координирана сред Министерството на електронното ръководство и Министерството на външните работи.

Депутатът от Демократична България цитира и данни от последното броене на популацията на Националния статистически институт, съгласно които българите са намалели с 844 000 души за последните 10 години. 47% от спада се дължи на емиграцията, както разгласи в сряда пред комисията за българите в чужбина ръководителят на института Сергей Цветарски. А като се съпоставят данните от разнообразни източници, общият брой на българите в чужбина е към 1,5 млн. “Докато нямаме изясненост къде са сънародниците ни зад граница, няма да можем да организираме политиките си към тях и жителите да имат еднакъв достъп до административни услуги от българската страна, наедно с живеещите у нас ”, посочи Антоанета Цонева.

По думите ѝ, няма деформиране в данните на регистъра от ГРАО, въз основата на които се вършат изборните описи, тъй като там попадат всички български жители, живеещи в отвън страната - пълнолетни и малолетни, и те са 8 млн. души, а живеещите отвън България са 6,5 млн. Но въз основата на преброяването ще би трябвало да се поправя и броят на депутатските мандати в изборните региони за последващи избори. Във всички изборни региони, където популацията понижава, те ще би трябвало да бъдат понижени, само София би трябвало да излъчва повече депутати, тъй като единствено в столицата популацията се усилва. Трябва да се сътвори и регион “Чужбина ”, както от “Демократична България ” сме дали обещание на гласоподавателите си, сподели още Цонева. Но посочи, че на Национален статистически институт са му нужни още няколко месеца за въвеждане на данни и от хартиеното броене, както и за верификация на информацията.

Помолена да разяснява оставката на Сотир Цацаров от председателския пост на антикорупционната комисия КПКОНПИ, Цонева съобщи, че сериозното отношение на Демократична България към Цацаров още като основен прокурор е от дълго време известно. Но за нея сега въпросът не е личен, тъй като ръководещото болшинство ясно се е оповестило за решителна промяна на КПКОНПИ, която ще бъде разграничена на две - комисия, която се занимава с лишаване на нелегално добито имущество и комисия, проверяваща корупцията. Оттеглянето на Цацаров е някаква негова персонална тактика за оцеляване, счита Антоанета Цонева.

На въпрос за изключването от “Да, България ” на столичния общински консултант Методи Лалов, Цонева съобщи, че това е решение на Националната контролна комисия на партията, което е стимулирано на 18 страници. “Ако прочетете претекстовете на НКК, всяка концепция за почистване на персонални сметки ще отпадне ”, сподели Антоанета Цонева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР