София ще тества за първи път в Европа иновативна практика

...
София ще тества за първи път в Европа иновативна практика
Коментари Харесай

Електробуси ще возят по маршрута на пътниците

София ще тества за първи път в Европа новаторска процедура за " зеления публичен превоз при поискване ". Иновацията ще бъде тествана в един от кварталите в столицата.

Това ще стане по план, спечелил финансирени по стратегия Urban Innovative Actions (UIA) - самодейност на Европейския съюз, която дава на градските региони в цяла Европа запаси за тестване на нови и недоказани решения за справяне с градските провокации, оповестиха от Столична община, представени от dir.bg.

Проектът планува вместо да се движат по авансово избрани направления, новите електроавтобуси да основат карта на маршрута въз основа на търсенето на жителите, подадено посредством мобилно приложение. То ще употребява изкуствен интелект за рационализиране разбора на данни, с цел да сътвори най-ефективния път за всяко пътешестване, като събира допустимо най-вече пасажери. Проектът употребява и облачни технологии.

Проектът ще се изпълнява в рамките на 3 години и се чака да стартира през тази есен. Бюджетът на плана е в границите на 4,6 милиона евро, като 20% е съфинансиране, обезпечено от всеки от сътрудниците.

Водещ сътрудник на консорциума е Столичната община, а негови членове са Стопански факултет на СУ " Св. Климент Охридски ", Пловдивски университет " Паисий Хилендарски ", Асоциация за развиване на София, " Център за градска подвижност ", Национално съдружие на общините в България, Телелинк и Национален институт по метрология и хидрология.

Проектът INNOAIR е съфинансиран от Европейския фонд за районно развиване посредством Инициативата " Иновативни действия за градско развиване ". Това е първият български план, определен за финансиране от Инициативата.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР