София. Ще поставим въпросите за Български пощи пред директора предприятието,

...
София. Ще поставим въпросите за Български пощи пред директора предприятието,
Коментари Харесай

Георги Свиленски, БСП: Ще поставим въпросите за Български пощи пред директора на предприятието, министъра на транспорта и премиера

София. Ще сложим въпросите за Български пощи пред шефа предприятието, министъра на превоза и премиера. Ще продължим да отстояваме и пазиме обществените и трудови права както на хората, работещи в " Български пощи ", по този начин и на всички, чиито права са нарушени. Не е възможно в 21 век хора да гладуват, с цел да защитят тези свои права ". Това съобщи пред медиите зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия за България Георги Свиленски след траялата повече от два часа среща сред четирите синдиката в " Български пощи " АД и представителите на ПГ на левицата, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия . Срещата се състоя след документално декларираното предпочитание на чиновници на предприятието, оповестили гладна стачка. Депутатът изясни, че са били сложени претенции, които в огромната си част се възприемат и от четирите синдиката. По думите му проблемите, довели до гладната стачка - нарушените обществени и трудови права на работещите с намаляването на добавката за прослужено време от 1 на 0,6, с отнемането на ваучерите за храна и със заплащането на изключителния труд, все още са краткотрайно решени. Той изясни, че шефът на Български разменно-сортировъчен център госпожа Серова е поела ангажимент това повече да не се случва. " Голяма част от проблемите касаят и изпълнителния шеф на " Български пощи " и Министерство на превоза, а я някои връзки и Министерски съвет що се отнася до касаещи дотацията на предприятието, тъй като всички проблеми са заради неналичието на пари ", изясни Свиленски. Той разясни, че предприятието има два източника на средства - компенсацията, която получава, само че 2 година не е изплащана; цената на универсалната пощенска услуга, която е в пъти по-ниска от на другите оператори, които работят на терен. " Те са неконкурентноспособни в тази среда. Няма по какъв начин работещите да получават положителни заплати, когато цената на една пратка е 65 стотинки. Тези въпроси ще ги сложим и пред министъра на превоза и пред министър-председателя, с цел да бъдат час по-скоро решени, а не с договаряния и съвещания да бъдат отлагани във времето ", акцентира зам.-председателят на ПГ на левицата.
Свиленски изясни, че различен значим проблем, който е бил подложен, е неналичието на работно облекло повече от 10 години на пощальоните. По думите му преди две години са им обезпечени персонални защитни средства. " Пощальоните, които вървят по улиците, не си проличава, че са чиновници на " Български пощи ". Този проблем би трябвало да бъде решен, с цел да бъде вдигнат престижът и на сдружението, и на трудещите се в него ", разяснява депутатът.
Свиленски сподели още, че от страна на стачкуващите дами е бил подложен въпросът и с осъществяване на синдикална активност - срещи с членовете, помещение, в което да се правят тези действия. По думите му в следствие от диалозите директорката е поела уговорката след устно предизвестие, да обезпечава такова помещение. " Ще проведем диалози и с управлението на предприятието, тези въпроси да бъдат регламентирани, с цел да не стават обект на разногласия. Синдикалната активност би трябвало да се прави от всички синдикати и те би трябвало да бъдат равнопоставени и всеки чиновник да избере в кой профсъюз да членува и да му бъдат защитавани правата ", заключи Георги Свиленски.
На срещата участваха и народните представители от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Петър Витанов и Станислав Владимиров.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР