София ще определи победителя във вота на 2 април, твърдят

...
София ще определи победителя във вота на 2 април, твърдят
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: ГЕРБ и ПП вкарват по 70 депутата


София ще дефинира спечелилия във вота на 2 април, настояват социолози

Двете огромни обединения ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ съгласно данните от последните социологически изследвания ще вкарат по 70 депутата, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ по 40, а Българска социалистическа партия – 20. Това  изчисли професор Михаил Константинов, написа.

Той разяснява, че тези данни могат да се трансформират в деня на гласоподаване, защото доста от хората, които са споделили, че ще отидат до урните към момента не са решили за кого ще дадат поддръжка. Математикът предвижда, че Движение за права и свободи ще получат три мандата от Турция, а Българска социалистическа партия биха могли да изкарат пет спомагателни места в Народното събрание, в случай че хартиените бюлетини върнат част от гласоподавателите им. Тогава „ Възраждане “ биха останали с 35-ма депутати, акцентира Константинов. Според него малко евентуално е партиите, които са най-близо до четирипроцентната преграда да влязат в Народното събрание. „ Ако това въпреки всичко се случи, ще е за сметка на двете най-големи обединения, които ще имат по-малко депутати “, сподели професорът.

И коефициентите за залози “плават ”

ГЕРБ-СДС е любимец на
букмейкърите

ГЕРБ-СДС е любимец за победител в идните парламентарни избори съгласно
букмейкърите. В последните години българските хазартни оператори възприеха практиката да одобряват залози и за политически събития, което от дълго време се прави по света. И в случай че някой се съмнява в данните на социолозите, постоянно може да направи информация с коефициентите, защото “казиното ” ще загуби не авторитет, а пари, в случай че сбърка в предварителната си оценка.

„ Бетано “ е единствената букмейкърска къща, която приема
залози за победител в неделя. С най-големите шансове е ГЕРБ - за един заложен лев комарджията ще си върне 1,70 лева На второ място е обединението ПП-ДБ с коефициент 2,1, а възможностите за първо място на останалите партии са оценени като несъществени - Движение за права и свободи е със 75, а Български напредък, Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ – с по 100. Така за ГЕРБ мизата е 26,5% от гласовете, за ПП-ДБ 26%, при Движение за права и свободи е с 13,5%, Възраждане - 12,5%, а Българска социалистическа партия 7,5%.

Има опция за
залози и на самобитен “двубой ” сред две партии и това е козът в привличането на клиенти на други два букмейкъра – „ Уинбет “ и „ Инбет “. И двата дават равни шансове за “мача ” сред ГЕРБ и ПП-ДБ - като „ Инбет “ предлага малко по-високи коефициенти - по 1,92, до момента в който при „ Уинбет “ са по 1,90.

Доц. Боряна Димитрова, социолог: И на финала на акцията нямаме прочут победител за вота

Битката се сведе до няколко % повече, която обаче няма да промени коренно политическата картина. ГЕРБ съумя да активизира свои симпатизанти основно в по-малките селища и съумя да излезе стъпка напред. При новата коалиция Политическа партия - Демократична България следим по-широки вариации. Те имат много по-широка външна страна, която не наподобява мощно мобилизирана. Обикновено съумяват да създадат мощен заключителен спринт. Не би имало изненада да излязат на челно място. Резултатите в София могат да решат изборите, тъй като това е градът, в който новата коалиция има най-сериозни запаси. На финала на акцията, както и на старта, спечелилият на изборите е незнаен.

Проф. Румяна Коларова, политолог: Политиците ще платят висока цена, в случай че не се опитат да сформират държавно управление

Първият и огромният въпрос е какви са упованията на хората, все по-голям е делът на тези, които чакат да се сформира кабинет. Политиците ще би трябвало да платят доста висока цена, в случай че не се опитат да сформират държавно управление.

Тогава, когато в социологическите проучвания се изследват тези настройки, доста е значимо какъв въпрос се задава. 77% от гласоподавателите на ГЕРБ, които са споделили, че ще гласоподават, избират експертен кабинет. Но тези от „ Продължаваме промяната “ 65% споделят, че избират такава форма на кабинет пред предварителни избори.

„ Алфа Рисърч “: ГЕРБ-СДС водят с 0,5% на ПП-ДБ

Изоставането на ПП-ДБ с 0,5% след ГЕРБ-СДС е доста под статистическата неточност и на процедура удостоверява паритета сред двете водещи политически сили. ГЕРБ има по-висока поддръжка в страната, а ПП-ДБ – по-голяма електорална външна страна, изключително в столицата. Може да се окаже, че София ще реши изборите. Пет обединения сигурно преодоляват 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание.

Това сочи изследване на „ Алфа Рисърч “ в интервала 25 - 29 март 2023 година измежду 1013 пълнолетни жители от цялата страна, осъществено със лични средства.

Според изследването на „ Алфа Рисърч “ теоретични шансове да прескочат 4-процентната преграда имат „ Български напредък “ и „ Левицата “, само че вотът ще зависи в доста огромна степен от способността им да убедят своите гласоподаватели „ за какво си коства да отидат до урните “.

„ Галъп интернешънъл болкан “: Победителят се взема решение в последния миг

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна поддръжка с 26,9% и 26,5%, Движение за права и свободи и “Възраждане ” биха оспорвали третото място, надлежно с 13,3% и 13%. На пето място е Българска социалистическа партия със 7,2%. Резултатите са от проучване на „ Галъп интернешънъл болкан “ за Българското национално радио (БНР), показващо декларативните настройки към края на акцията. То е извършено сред 18 и 26 март 2023 година

Според „ Галъп интернешънъл болкан “ спечелилият в изборите ще се реши занапред с гласовете на вземащите решение в последния миг. В по-добра изходна позиция е този, който има повече поддръжка за “втвърдяване ”.

Тренд “: Предимството на първия е под 1 %

Коалицията „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (26,5%) разполага с преднина от 0,9% пред главния си конкурент в лицето на ГЕРБ-СДС (25,6%), демонстрира изследване на “Тренд ” от 6 до 12 март 2023 година Движение за права и свободи удържа третата позиция с 13,6% от гласуващите, следвано от „ Възраждане “ с 12,9% от гласуващите. Българска социалистическа партия губи част от поддръжката си, оставайки със 7,5%. Причина за електоралната ерозия при социалистическата партия е навлизането в нейното поле на нов състезател в лицето на „ Левицата “.

47% от всички интервюирани заявяват, че ще упражнят правото си на глас на 2 април, сочи още изследването на „ Тренд “ по поръчка на “24 часа ”.

„ Сова Харис “: Близък резултат сред първите две партии

Общо 42,4% от всички гласоподаватели декларират, че сигурно ще гласоподават на идните на 2 април парламентарни избори. Това значи, че до урните се чака да отидат сред 2,7 и 2,8 млн. души, демонстрира изследване на Сова Харис. Според направените заявки, най-голяма поддръжка се чака да получи обединението ГЕРБ-СДС - 25,9% от действителните гласове.

Регистрираните резултати демонстрират, че „ Левицата! “ (4,1%) е напът да прескочи изборната преграда. Съвсем покрай тази опция е и „ Български напредък “ (3,9%). Проучването, извършено от Сова Харис в интервала 18-24 март 2023 година измежду 1000 български жители по метода на стандартизираното face-to-face изявление в дома на респондента. Изследването е по поръчка на “ПИК БРОУДКАСТИНГ ” АД.

„ Медиана “: ГЕРБ-СДС изпреварва ПП-ДБ с 2 %

ГЕРБ-СДС води пред обединението ПП-ДБ с към 2%. ПП-ДБ към този момент не съумява да консолидира изцяло някогашните гласоподаватели на двете съществени обединения, участващи в нея. Медиана предвижда, че идващият парламент евентуално ще бъде образуван от седем партии/коалиции.

Изследването е извършено в интервала - 17 - 22 март 2023 година с 978 индивида и е осъществено със лични средства.

10% от гласоподавателите декларират, че може да отидат до урните, не са решили твърдо дали ще го създадат и за кого ще гласоподават - това съставляват към 250 000 колебаещи се евентуални гласоподаватели, които могат фрапантно да трансформират актуалната картина.

„ Маркет линкс “: Без явен победител

Няма явен победител и изходът от политическата конкуренция ще се реши в последните дни. Това гласи изследване на „ Маркет линкс “.

Проучването на “Маркет линкс ” е финансирано и осъществено взаимно с bTV, извършено е измежду 1014 лица над 18 година в страната в интервала 21-27 март.

Данните демонстрират, че 23,7% от гласуващите поддържат обединението “Продължаваме промяната-Демократична България ”. ГЕРБ-СДС са втори с резултат от 22,3% от гласуващите. Разликата сред двете водещи обединения е едвам 1,4 процентни пункта.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР