София ще финансира 53% от средствата за разширението на третата

...
София ще финансира 53% от средствата за разширението на третата
Коментари Харесай

София взима заем от 390 млн. лв. за разширението на метрото

София ще финансира 53% от средствата за разширението на третата линия на метрото със заем от 390 млн. млн. лева, който ще се отпусне от Европейската капиталова банка (ЕИБ), разгласи в петък зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Общата стойност за създаване на двата сектора - от “Хаджи Димитър до “Левски” и надлежно от “Шипка” до Цариградско шосе е 769 млн. лева като Столична община ще обезпечи 409 млн. лева или 53% от нужните средства. Остатъкът от 360 млн. лева ще е от Плана за възобновяване и резистентност и от държавния бюджет. Преди броени дни стана ясно, че., с които ще се покрие построяването единствено на 3-те километра от “Хаджи Димитър” до “Левски”. За останалите над 140 млн. лева общината ще би трябвало да кандидатства от новосформиран държавен.

“На срещите ни министър председателят Петков и министър Василев обявиха, че поддържат построяването в целокупност на третата линия. За да подсигуряваме строителството и завършването на двата сектора до 2026 година, настояваме Министерски съвет да вземе решение за съфинансирането от националния бюджет “, съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Той изясни, че на собствен ред Столична община ще подсигурява по-големия % от средствата с капиталовия заем.

“Строителството на 3-те километра от кв. “Хаджи Димитър “ до “Левски “ стартира през март, като осигуряваме първите 12.8 млн. лева за старта напълно от бюджета на общината. За сектора от 6 километра през регион “Слатина” до бул. “Цариградско шосе” сега се избират изпълнители”, сподели зам.-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов.

Предвижда се и закупуване на нови метровлакове. “Според направените разбори двата нови сектора ще дадат достъп до метрото на още 160 хиляди жители “, сподели Джоргов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР