София. С над 4,1 млн. лева е увеличен бюджетът за

...
София. С над 4,1 млн. лева е увеличен бюджетът за
Коментари Харесай

С над 4,1 млн. лева е увеличен бюджетът за социални дейности във Варна през 2022 спрямо този за предходната година

София. С над 4,1 млн. лв. е повишен бюджетът за обществени действия през 2022 по отношение на този за миналата година. Проекторамката в размер на близо 26,2 млн. лв. беше утвърдена на днешното съвещание на ПК „ Социални действия и жилищна политика “ към Общински съвет – Варна, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Варна . Сериозен растеж има и при Социална стратегия, обхващаща огромен кръг от консуматори. Тя възлиза на близо 4,7 млн. лв. и е увеличена с съвсем 700 хиляди лв. по отношение на доклада за 2021 година

Община Варна през тази година ще дава 57 услуги в обществени средства с локално и държавно финансиране. В проекторамката за 2022 година са заложени също средства за 6 второстепенни разпоредители с бюджет.

Предвидени са средства в размер на 3,64 млн. лв. за домашния обществен патронаж, осигуряващ топла храна на 550 възрастни и хора с увреждания. Издръжката на домовете за остарели хора и за пълнолетни лица с увреждания ще коства 2,9 млн. лева, а на приюта за краткотрайно настаняване на бездомни и обществено слаби – 634 хиляди лв.. Бюджетът за обществените асистенти на 120 деца със специфични просветителни потребности е в размер 1,25 млн. лв.. Пенсионерските клубове, които са общо 24, ще получат от общината 101 хиляди лв..

Планираните средства за обществени помощи са в размер 229 хиляди лв.. За съпоставяне – през пандемичната 2020 година те бяха близо 131 хиляди лв.. 220 хиляди лева ще бъдат отпуснати на обществено слаби жители, а 9 000 лева – за подкрепяне на деца на починали служители на реда.

И през тази година Община Варна ще продължи политиката за възстановяване достъпа и качеството на предлаганите обществени услуги, както и за резистентност на осъществените планове. До няколко месеца би трябвало да отворят порти двата нови центъра за хора с деменция, които ще обезпечат грижа на общо 55 души. Сред образците за резистентност е Дневният център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания в кв. „ Аспарухово “.

Центърът, построен по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, я продължение на 16 месеца работи с европейски средства, само че след края на плана ще продължи да действа, към този момент с държавно финансиране.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР