София. С бюджет от 127 759 359 лева стартира новият

...
София. С бюджет от 127 759 359 лева стартира новият
Коментари Харесай

С близо 130 млн. лв. стартира новият проект „Подкрепа за успех“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г.

София. С бюджет от 127 759 359 лв. започва новият план „ Подкрепа за триумф “ по Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014 – 2020 година Той е ориентиран към 1 500 учебни заведения с 120 000 възпитаници, които имат разнообразни усложнения в усвояването на познания и за които съществува риск от отпадане просветителната система. Предвижда се и кариерно насочване за възпитаници от V до VII клас. Това разгласи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.
Проектът е за поддръжка на всички деца, които имат усложнения с асимилиране на образователното наличие по разнообразни предмети. Риск от отпадане съществува освен за деца от уязвими групи, само че и за такива, които живеят в условия на наставнически спор, родителите им са без обучение, с главно обучение или сега са без работа, а също и за надарени деца. Допълнително образование е належащо от време на време и за деца, които са се завърнали от чужбина – да вземем за пример по български език и по история, уточни Деница Сачева. Целта е с спомагателните образования по плана да намалее делът на прибързано напусналите просветителната система – да е не повече от 1,45 % от всички деца, както и повторното включване в просветителния развой. Фокусът е към възпитаници в начален и прогимназиален стадий на главното обучение. Предвижда се в допълнение образование за децата по предмети за предварителна защита на усложнения или за превъзмогване на систематични пропуски. За учениците във втори гимназиален стадий ще има спомагателни образования за превъзмогване на пропуски или актуализация на знанията, с цел да могат сполучливо да положат държавния зрелостен изпит по български език и литература, както и по други предмети.
Около 10 500 учители ще бъдат подготвени по какъв начин да разпознават в точния момент учениците в риск. С 15 % от средствата по плана ще се финансират занимания по ползи за стимулиране на креативните изяви и за повишение на мотивацията за учене на възпитаници в риск от ранно отпадане посредством стимулиране на креативните им изяви. Фокусът ще е върху цифровите умения, естествени науки, математика, с акцент върху гражданското обучение, здравното и екологично образование, изясни заместник-министърът. Планира се кариерни консултанти да оказват помощ на най-малко 47 340 възпитаници от V до VII клас, като ги насочат към мечтана специалност, която да подтиква желанието им да учат, с цел да се осъществят. В плана са включени учебни заведения с централизация на деца от уязвими групи и такива, в които учениците имат по-ниски резултати на националните външни оценения в IV и VII клас, както и на зрелостните изпити. Друг аршин е и броят на отсъствията. Предвижда се привличане на родители, просветителни посредници, обществени служащи и неправителствени организации в помощ на учителите при спомагателната работа с децата. Ще има опция и за образуване на междуучилищни надпревари, състезания, концерти и др.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР