София. Родителите не трябва да си затварят очите, когато виждат,

...
София. Родителите не трябва да си затварят очите, когато виждат,
Коментари Харесай

Проф. Донка Байкова, диетолог: Родителите не трябва да си затварят очите, ако детето им е пухкавичко, защото това значи затлъстяване

София. Родителите не би трябвало да си затварят очите, когато виждат, че детето им е пухкавичко, тъй като това значи затлъстяване. Това сподели диетологът проф. Донка Байкова в изявление за Агенция „ Фокус “ по тематиката за увеличаващия се растеж на затлъстяване при децата до 5-годишна възраст в България.
„ Може и родителите да се радват, че децата им са пухкави, само че това значи, че те не са здрави деца. Моят съвет е изобщо да не си затварят очите за този проблем, тъй като още в ранна възраст тези деца имат мастни отлагания на липиди върху вътрешната повърхнина на съдовете. И в случай че до 12-годишна възраст не се вземат ограничения, през мекичките мастни плаки стартират да минават съединително-тъканни нишки и да се оформят мъчно обратими атеросклерозни натрупвания “, сподели още тя и посъветва родителите от време на време да се съветват със своите персонални и доверени лекари за физическото здраве на децата си.
„ Защото при тази възраст е доста мъчно да кажем кое е норма и кое е патология. При децата има разграничение в израстването и изоставането в растежа – те се движат по една крива и до 5-годишна възраст ту забавят растежа си, ту го забързват. Това се назовава гаусова крива. И в действителност в случай че се види, че тази гаусова крива върви в посока на удължение на интервалите, когато детето най-вече пораства по обиколки и не се получава противоположното след две години, родителите би трябвало безусловно да се извърнат към експерт “, сподели проф. Байкова, като посочи, че това не значи, че детето ще гладува, а че ще се вземат ограничения за усъвършенстване на грешките.
„ След времето, прекарано в детската градина, където детето е стояло дълго на едно място, родителите би трябвало да употребяват своето време с него за игри, които изискват придвижване навън. Защото придвижването понижава безусловно всички опасности от струпване на непотребни килограми и даже и да има генетична обремененост, тя би могла да се предотврати. И в случай че до 7-годишна възраст детето не е влезнало в норма, безусловно родителите би трябвало да се извърнат освен към персоналния педиатър, само че и към експерт по диететика “, изясни тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на изявлението четете в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР