София. Разпитът на министър-председателя в прокуратурата е форма на институционално

...
София. Разпитът на министър-председателя в прокуратурата е форма на институционално
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Разпитът на премиера е форма на институционално изнудване

София. Разпитът на министър-председателя в прокуратурата е форма на институционално изнудване. При връчването на проучвателния мандат на настоящия министър председател ясно заявих, че в случай че обединението не реализира пробив с решителни промени в правосъдната система, то предишното ще потърси реванш. Точно това виждаме сега. Очаквам водачите на партиите в обединението да застанат уверено зад премиера, съобщи президентът Румен Радев през днешния ден пред публицисти в отговор на въпрос, оповестиха от институцията.

„ Илюзия е да се мисли, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възобновени внезапно. Това ще отнеме време “, уточни президентът. По думите му процесът е сложен, грешките и разочарованията са неизбежни, само че сред президентството и изпълнителната власт има градивно съдействие. Румен Радев изрази и очакване в работата си кабинетът да бъде доста по-открит, транспарантен и кардинален, с цел да обезсили всевъзможни подозрения за подмолни решения и дейности.

В отговор на въпрос за вчерашното решение на Конституционния съд, че правосъдният министър има право да желае освобождение на основния прокурор, Румен Радев разяснява, че то удостоверява импортираното искане от служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов към Висшия правосъден съвет, както и несъстоятелността на решението на болшинството във Висш съдебен съвет да отхвърли това искане като неприемливо. „ Остава въпросът дали актуалното болшинство във Висш съдебен съвет е пригодно в морално и професионално качество да вземе рационално решение “, съобщи президентът и изрази скептицизъм това да се случи.

В процеса по издаване на българско поданство да се обърне по-голямо внимание на законодателните промени, тъй че българските исторически общности зад граница да получават доста по-лесно паспорти, а не тези, които заявяват някакъв тип инвестиция, уточни президентът, запитан за следствието на така наречен „ златни паспорти “. „ От страна на президентството целият развой е безусловно транспарантен “, уточни президентът Радев и добави, че вицепрезидентът Илияна Йотова е инициирала спомагателни противоположни инспекции на документите, които постъпват в президентството, с цел да бъдат избегнати всевъзможни подозрения.

Попитан дали държавното управление работи съществено за регистриране на македонските българи, дружно с останалите елементи от нации, в конституцията на Република Северна Македония, Румен Радев беше безапелационен, че това би трябвало да се случи преди България да отвори вратата за начало на договарянията на РСМ с Европейски Съюз.

„ Нагледахме се на задоволително заявления, обещания, контракти и какво ли не. Трябва да има ясни конституционни гаранции паралелно с ясни гаранции за снемане на всевъзможни похищения върху българското културно-историческо завещание и премахване на езика на омразата “, акцентира българският президент.

Държавният глава сподели още, че чака да бъде предоставена цялостната информация от инспекциите на ДАНС и КЕВР във връзка с „ Булгаргаз “, тъй че обществото да бъде осведомено навреме.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР