София. Разговорите с ИБГНИ протекоха конструктивно, разумно и най-вече постигнахме

...
София. Разговорите с ИБГНИ протекоха конструктивно, разумно и най-вече постигнахме
Коментари Харесай

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: При всички предстоящи кризи, би било безотговорно да оставим държавата без парламент и управление

София. „ Разговорите с ИБГНИ протекоха градивно, рационално и най-много постигнахме единодушие по двата значими въпроса, които поставихме като мандатоносител. Първият, дали биха подкрепили държавно управление на смяната – отговорът беше да, в случай че реализираме единодушие с Има Такъв Народ и Демократична България. И вторият, в случай че въпреки всичко не реализираме такова единодушие, да създадем изпитание, преди да върнем мандата, да актуализираме бюджета с най-важните решения, които касаят хората. Така че бих определила тази първа среща като сполучлива “. Това сподели ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в ефира на БСТВ, Това оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия .

По думите ѝ управлението на Българска социалистическа партия се е събрало и е решило, че има смисъл диалозите по третия мандат да се извървят до дъно, макар предварителните поръчки на другите обединения.
„ Още от първия мандат се отнесохме отговорно, държавнически и диалогично. Разговаряхме с всички партии на смяната. За разлика от някои несъгласия сред тях и някои тежки думи, които си споделиха, ние запазихме и положителния звук и сериозното отношение към проблемите. Искаме да създадем финален опит – да се опитаме да внесем разсъдък, тъй като идват тежки месеци, коронавирус рецесия, стопански последствия от нея, обществени проблеми, растеж на цени. Би било безконтролно да оставим страната без болшинство в Народното събрание и без ръководство “, уточни Нинова.
„ Ако не реализираме единодушие, най-малко да се разберем за най-малко пакет, с който би трябвало да актуализираме бюджета преди да върнем мандата. Ако в този момент незабавно върнем мандата, това значи, че президентът ще разпусне Народното събрание до дни и няма да има кой да преизичсли пенсиите, да осигурим средства за " Ремдисивир* в лечебните заведения, да осигурим на лекарите на първа линия по 1000 лева, да осигурим средства за служителите на реда и военните на границата, с цел да опазят от мигрантска вълна националната сигурност, няма да има компенсации за служащите, за културни дейци, за самоосигуряващи се “, сподели още тя.

Нинова уточни и грешките, които Има Такъв Народ са създали като мандатоносител. „ Една от грешките, която направи мандатоносителят тогава и която взриви връзките им с Демократична България и ИБГНИ, беше готовото предложение поставено на масата за министри и министър-председател. Ние взехме решение да подходим по-разумно и да оставим отворен въпроса за премиера и министрите, да седнем четирите партии дружно и да обсъдим опциите. Всяка партия да даде своите оферти и дружно да решим кое от тях е най-подходящо. Поставихме следния график: първи кръг от срещи да забележим дали сме съгласни по политиките, по които постигнахме единодушие при първите диалози и даже се стигна до политическа декларация с автограф от Има Такъв Народ. Ако реализираме единодушие по това, едвам тогава да преминем към втори кръг от срещи, на които да обсъдим личностите, които да извършват политиките “, добави тя.

Според Нинова персоналните нападки и обвинявания, които партиите на митинга си насочат, ще блокират опцията за диалози даже и в идващия парламент.
„ На открит взор ми наподобява, че сътрудниците от партиите на митинга не съумяват да надвишават тяснопартийния интерес в този миг. Те позволиха и между тях подозрения за задкулисие. Едните видяха зад другите дългата ръка на Движение за права и свободи, другите – на стопански кръг на Прокопиев. Българска социалистическа партия стои най-добре в тази обстановка, тъй като в последните пет години положихме старания да почистим партията си от зависимости. Както чувате, никой не споделя, че някой стои зад Българска социалистическа партия. Зад Българска социалистическа партия стоят членовете, гласоподавателите, груповите органи на партията. Моментът е доста значим и по тази причина ми се желае от другите да покажат надпартийно мислене и непорочност на решенията “, разяснява водачът на Българска социалистическа партия.

„ Не съм ходила в офиса на Слави Трифонов. Моята визия за правене на политика е, че тя би трябвало да се прави в институциите и намерено пред жителите, без подмолни сделки на секрети срещи. Ние го показахме в последните седмици – всички срещи, които организирахме бяха само и единствено в постройката на Народното събрание. Винаги преди тези срещи уведомяваме публицистите и постоянно след тези срещи отчитаме какво сме постигнали. Мисля, че когато имаме искания за гласност, бистрота и за промяна на модела, би трябвало да се държим по този начин “, акцентира Корнелия Нинова.

Нинова уточни, че в случай че „ Демократична България “ и „ ИТН “ откажат диалози за постоянен кабинет, отиваме на избори, които, за жалост, ще се проведат в доста тежка обстановка.
„ Имам паника, че с това, което се случва, изключително несъгласията сред партиите на митинга, даваме опция на статуквото да се окопае. Виждате по какъв начин Борисов приказва през последните седмици. Още преди месеци споделих на сътрудниците от трибуната на Народното събрание – спрете се и дайте да свършим работа, тъй като ще го върнете с това държание, с тази неспособност да намерим общ език и да продължим смяната на модела, тъй като той напълно не си е отишъл “, сподели още тя.

„ Нямаме дефинитивно решение на групов орган, само че гледайки от интереса на народа, съгласно мен е по-добре избори „ две в едно “. Разминаването другояче в изборите би означавало най-малко три поред недели да се върви до урните и то това в такава тежка обстановка. Това е рисково и за здравето на хората, само че и за държавността, тъй като това допуска ниска изборна интензивност и ниска легитимност на институциите, които ще бъдат определени. Ниската изборна интензивност е заплаха, въобще, за страната и държавността, и за политическата система, а в тази ситуация – и за бъдещия президент “, разяснява тематиката за възможни предварителни избори Нинова.

„ Оттук нататък предлагаме да се съкратят периодите сред първо и второ четене и в доста къси периоди да приемем актуализацията на бюджета. Ако би трябвало да проведем изключителни съвещания. Освен това, има импортирани законопроекти за смяна на правосъдната система, закриване на профилирания съд и профилираната прокуратурата, можем и тях да се опитаме да ги приемем. Ние сме внесли и Закона за възрастните хора, няма никаква спънка да се одобри в идващите две седмици. С ограниченията, които предлагаме близо 2,5 милиона българи ще получат поддръжка “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия.

Според нея рискът за актуализацията е да се стартира едно наддаване с оферти и даде образец: „ Едни от сътрудниците към този момент предложиха 100 лева за пенсионерите, незабавно по-късно други предложиха 120 лева Трета ще предложи 150 лева, ние можем да предложим 200 лева Това е неработещо и това към този момент е предизборно. Ние желаеме противоположното – всички партии да излъчим представители, да се съберем и да забележим кое е работещото. “

Тя съобщи още, че в препоръчаната от служебния кабинет актуализация има пропуски и по тази причина Българска социалистическа партия ще направи оферти сред първо и второ четене да ги добави. Нинова даде образец, че в нея няма планувани средства за самоосигуряващите си лица, за които би трябвало да се плануват най-малко по една минимална заплата, в случай че се стигне до затваряне. По думите ѝ би трябвало да се плануват още спомагателни средства за дейците на културата, както и за родители, които ще останат у дома да си гледат децата.
„ Не създадем ли всичко това, ще бъде доста тежка зима “, предизвести Корнелия Нинова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР