София. Прокурори и съдебни служители се събраха на мълчалив протест

...
София. Прокурори и съдебни служители се събраха на мълчалив протест
Коментари Харесай

Прокурори излязоха на мълчалив протест срещу гласуваните промени за закриване на специализираните съд и прокуратура

София. Прокурори и правосъдни чиновници се събраха на безмълвен митинг в цялата страна. В Ловеч, магистратите не показаха неодобрение. Недоволството им е обвързвано с признатите през вчерашния ден на първо четене от Правната комисия на Народното събрание законодателни промени, които плануват закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

Асоциацията на прокурорите в България изрази мнение, че импортираните в Народното събрание законопроекти с директно отношение към върховенството на закона основават заплаха за нарушение на Конституцията
“В осъществяване на нашите цели, показваме паниката си за положението на върховенството на закона в Република България и действителната заплаха за нарушение на Конституцията на Република България и засягане устоите на правовата страна. Горното е обвързвано с импортираните в 45-то Народно заседание законопроекти от народни представители, които имат директно отношение към върховенството на закона в Република България, с оглед поетите от Република България интернационалните задължения в региона на правораздаване и вътрешен ред. Информираме Ви, че съгласно нас тези законопроекти заплашват върховенството на закона и разделянето на управляващите в страната и всъщност съставляват неприемлив опит за политическа интервенция в самостоятелната по Конституция правосъдна власт ”, написа в позицията.

Ръководството на Прокуратурата на Република България поддържа митинга на прокурорите, следователите и правосъдните чиновници . " Смятаме, че опитите посредством незабавно лобистко " законодателство " да бъдат унищожени най-ефективните и ефикасни структури за битка с проведената престъпност, корупцията и закононарушенията по глава I от Наказателен кодекс (основно шпионаж и тероризъм) не е в полза на българските жители и общество. Идеите за изваждане на прокуратурата от правосъдната власт и възобновяване на така наречен Живкова конституция от 1971 година могат да бъдат в интерес единствено и само на обвинени и подсъдими лица със сериозен финансов запас добит по незаконен метод, а евентуално и на непознати национални ползи “, изясняват от Прокуратурата.

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет одобри декларация, в която осъди остро признатите промени от Правна комисия. „ Считаме, че с по този начин предлаганите и признати от Комисията промени се нарушава правилото на правда, разделяне на управляващите и самостоятелност на правосъдната власт, основополагащи при нейната организация и действие. Същите са демонстрация на политическа интервенция в работата на правосъдната система и опит за нейното дестабилизиране “, показват те.

Според Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет премахването на Специализираната прокуратура и Специализирания съд ще докара до оттегляне в битката с проведената престъпност и противодействието на действия с извънредно висока социална заплаха от компетентността на тези органи.

„ Считаме, че налаганите претекстове за радикални промени в правосъдната система на Република България, свързани с неефективност на тези структури, са необективни и всъщност биха могли да бъдат избрани като целенасочени опити за дискредитиране на българските магистрати “, написа още в признатата от Прокурорска гилдия декларация.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев съобщи в Народното събрание, че предлагането за закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура се конфронтира с рекомендациите на Европейска комисия и отчетите, на които " Демократична България " са били пазители.
“Промените са повече от скандални първо тъй като идват по предложение на една от партиите, която се явяваше най-гръмогласния стожер за правда, ред и правдивост в правосъдната система, а точно " Да, България ". Няма по какъв начин да не ни направи усещане, че тази партия предлага заличаването на Специализираните съд и прокуратура. Тази партия предлага връщането в начална фаза на доста знакови за България каузи. Трябва да се върнем малко по-назад. Европейска комисия по Механизма за съдействие и инспекция е тази, която дава рекомендацията да се основат Специализираната прокуратура и съдилища “, напомни той.
По думите на Георг Георгиев Христо Иванов е веел знаме на справедливостта и реда в правосъдната система, а през днешния ден е същият, който предлага да се зачеркнат всички резултати, реализирани досега.

„ Фокус “ напомня: Вчера Правната комисия гласоподава на първо четене закриване на Специализираната прокуратура и Специализирания съд. За предлагането на „ Демократична България “ бяха 10 депутати, двама - „ срещу “ и петима се въздържаха.

Теодора ПАВЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР