София. Продължавам да смятам, че не е необходимо да се

...
София. Продължавам да смятам, че не е необходимо да се
Коментари Харесай

Христиан Митев, НФСБ: И без Истанбулската конвенция можем да защитаваме законодателно жените от насилие

София. Продължавам да считам, че не е належащо да се ратифицира Истанбулската спогодба, с цел да се обезпечи отбраната на дамите от домашно принуждение. Ние имаме Закон за отбрана от домашното принуждение, признат през 2005 година, както и текстове в Наказателния кодекс, с които се реализира наказателноправната отбрана на лицата, пострадали от домашно принуждение. Това съобщи депутатът от НФСБ Христиан Митев откакто дружно с сътрудника си от „ Обединени патриоти “ Искрен Веселинов насочи запитване към правосъдния министър Цецка Цачева по отношение на политиката на държавното управление за това по какъв начин се ползват ограниченията за отбрана от домашно принуждение. Това оповестиха от пресцентъра на НФСБ .
Позовавайки се на това, че у нас към този момент съществуват законодателни разпореждания в тази тенденция, вносителите на питането показват изрично мнение, че препоръчаната за ратификация т.н Истанбулска спогодба съдържа минималните стандарти за отбрана от домашно принуждение, които от дълго време са част от българското законодателство и сполучливо се ползват от органите на изпълнителната власт. „ В тази връзка отправихме питането направена ли е оценка на въздействието, в това число на успеваемостта и ефикасността, на прилаганите към този миг ограничения за отбрана от домашното принуждение в нормативната уредба на страната и какви са резултатите от сходен разбор, в случай че подобен е осъществен “, уточни Христиан Митев.
Той изрази удовлетворение от обстоятелството, че министър Цачева е дала отговор - разбор и оценка у нас са правени и от тях е станало ясно, че законът от 2005 година и текстовете в Наказателния кодекс, мака и подобрявани, не са задоволителни, защото в България липсва цялостна правна рамка, каквато е Истанбулската спогодба.
Тук обаче депутатът от НФСБ изрази противоречие. „ Както заявих първоначално, не преставам да считам, че у нас има законодателство в посока на отбрана на дамите от домашно принуждение и въпросът е в неговото дейно използване, не в утвърждението на Истанбулската спогодба “, сподели Христиан Митев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР