София. Президентът на България Румен Радев заяви по време на

...
София. Президентът на България Румен Радев заяви по време на
Коментари Харесай

IBNA: България подкрепя Сърбия в прилагането на реформите по нейния европейски път

София. Президентът на България Румен Радев съобщи по време на взаимна конференция със сръбския си сътрудник Александър Вучич, че страната му е подготвена да работи със Сърбия за задълбочаването на добросъседските връзки на Западните Балкани както и за използването на промените, нужни за европейската интеграция, написа IBNA.
Радев одобри времевите рамки, препоръчани от Европейската комисия за разширението на Европейски Съюз до 2025 година, описвайки ги като ясна опция за споделено европейско бъдеще на България и Сърбия. Той изрази вяра, че двустранните връзки сред София и Белград в сферите на инфраструктурата и енергийната съгласуваност ще бъдат задълбочени.
Той назова съответните планове, които са приоритет и за двете страни като откриването на автомагистралата сред Ниш и София, построяването на газопровод сред двете страни, усъвършенстването и електрификацията на железопътния превоз и увеличението на броя и успеваемостта на граничния преход на общата граница.
Радев благодари на сръбския си сътрудник за измененията в законодателството на Сърбия във връзка с националните малцинства, само че прикани за повече старания за използване на законодателните ограничения във връзка с българското население.
" Необходими са повече старания за тази активност и за напредъка на сръбското законодателство, с цел да доближи локално равнище и да има резултати на място ".
Радев съобщи, че той и Вучич са разискали проблемите в тези райони, в това число неналичието на задоволително вложения, ниската претовареност, незадоволителния достъп до обучение на майчин език, опазването на здравето и обществените услуги.
Президентите на България и Сърбия също се ангажираха да подхващат краткосрочни ограничения за опцията българите на сръбска територия да имат по-голям достъп до информация на български език, като се оправят с казуса с дефицита на финансиране на медиите на майчин език в областите Димитровград и Босилеград.
Радев съобщи, че е призовал за спокойно и взаимноизгодно решение за взимане на решения в разговора сред Сърбия и Косово.
" България доста прави оценка разговора сред Белград и Прищина, няма опция на него, би трябвало да търсим спокойно решение на всички проблеми ", сподели Радев.
Вучич благодари на България за поддръжката си за Сърбия по пътя й към Европа.
" Народите на България и Сърбия са другарски и приятелски нации и съм уверен, че в бъдеще ще имаме доста положително близко съдействие ", сподели той.
Вучич означи необятните благоприятни условия за съдействие сред държавните и частни компании от двете страни в доста области, в това число и във военната промишленост.
Сръбският президент изрази убеденост, че скоро ще бъдат подхванати ограничения освен на политическо, само че и на локално равнище за възстановяване на изискванията на живот на българите в Сърбия. " Ние сме изцяло отворени за разискване на всичко, което ще разреши на българското национално малцинство да се усеща и да живее по-добре ", сподели той.
Радев одобри поканата на Вучич да посети Сърбия дружно с представители на българския бизнес, с цел да обсъдят съответни планове за поощряване на двустранния стопански продан. Двамата президенти ще посетят и районите, където българското национално малцинство живее в Сърбия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР