София. Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи на

...
София. Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи на
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи на Кралство Нидерландия Стеф Блок обсъдиха актуални европейски въпроси и теми от взаимен интерес

София. Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи на Кралство Нидерландия Стеф Блок разискаха настоящи въпроси от дневния ред на Европа, както и тематики от съвместен интерес. Това оповестиха от държавната осведомителна работа .
На срещата беше очебийно, че България продължава да следва задачата си да бъде допустимо най-близко до интеграционните процеси в Европейски Съюз. Министър-председателят Борисов посочи, че присъединението към Шенгенското пространство и към еврозоната са измежду главните цели на страната ни и поддръжката на Нидерландия е основна. „ Това ще подсигурява пълноценното присъединяване на България в взаимните европейски старания за съответно справяне с всички провокации, свързани със сигурността на външните граници на Европейски Съюз “, акцентира министър председателят Бойко Борисов. Mинистърът на външните работи на Кралство Нидерландия означи, че страната ни сполучливо се оправя с опазването на външната граница на Европа. В хода на диалога Бойко Борисов съобщи, че запазването на целостта на Шенгенското пространство изисква поредни старания в две основни области – усилване на контрола върху външните ни граници и възстановяване на действието на системата за даване на леговище.
По време на срещата беше маркиран и напредъка на България по промените в границите на Механизма за съдействие и оценка. „ Оценяваме положителното съдействие с Европейската комисия по този въпрос и чакаме от нашите европейски сътрудници също да оценят нашите положителни резултати, както и нашата решителност да продължим процесите по необратим метод “, сподели министър-председателят Борисов.
По време на диалога министър председателят Бойко Борисов съобщи, че България високо цени поддръжката на Нидерландия за кандидатурата на страната ни за присъединение към Организацията за икономическо съдействие и развиване и чакаме градивна помощ за започване на договаряния допустимо най-скоро. Подкрепа чака и страната ни по отношение на кандидатурата за седалище на Европейския орган по труда.
Конструктивното двустранно съдействие също беше акцент в диалога сред българския министър-председател и министър Стеф Блок. Засилването на партньорството беше разисквано в подтекста на 110-та годишнината от установяването на дипломатически връзки сред България и Нидерландия. Премиерът Бойко Борисов посочи, че е извънредно значимо Нидерландия да остане водещ вложител в страната ни, като се запазят позитивните трендове в двустранната търговия и да се разширят опциите за наличие на български артикули на холандския пазар. През 2018 година стокообменът сред двете страни е 1.994 милиарда евро. Износът за Нидерландия е 774.3 млн. евро, което бележи растеж с 17.1% по отношение на 2017 година Вносът е 1,220 милиарда евро, което с 9.8% повече. За интервала 1996-2018 година директните вложения от Нидерландия в България са 7.8 милиарда евро, с което страната се подрежда преди всичко по мярка на ПЧИ в България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР