София. Премиера много внимателно да гледа на дипломацията като инструмент

...
София. Премиера много внимателно да гледа на дипломацията като инструмент
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Обяснението, което се дава в правителственото решение, не е убедително

София. Премиера доста деликатно да гледа на дипломацията като инструмент на страната, а не дали ще го похвалят за някакви дейности. Това предложи някогашният външен министър Ивайло Калфин в блиц-коментар по отношение на абсурда с съветските дипломати.
В дневният блок „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ той уточни, че съветската реакция е неприемлива.

„ Първо беше несъмнено решението, по-късно беше съгласно мен неприемлива съветската реакция. Нека да забележим по какъв начин ще се развие по-нататък целият проблем. Но това са неща, които са вследствие на струпване на напрежение в предишното и би трябвало да го гледаме като един епизод от връзките през последните години. А другояче изгонването на 70 чиновници в посолството, не всички от тях са дипломати, в случай че това нещо се случва, нормално се желае някакво пояснение. Обяснението, което се дава в държавното решение, не е безапелационно “, сподели Калфин.

Според него потребният ход оттук насетне е да се понижи напрежението и от двете страни и да се премисли смисълът на това да имаме дипломатически връзки.

„ Скъсването на официални дипломатически връзки – аз нямам доверие, че до такава степен стигаме – се прави в най, най-крайните случаи. Ние не сме стигнали до подобен краен случай. Значи, страни в обтегнати връзки би трябвало да имат канал за връзка между тях. Така че аз бих посъветвал премиера доста деликатно да гледа на дипломацията на инструмент на страната, а не да гледа дали ще го похвалят за някакви дейности “, акцентира някогашният външен министър.

Евелина Бранимирова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР