София. Предстои премиерата на новия филм на Адела Пеева Да

...
София. Предстои премиерата на новия филм на Адела Пеева Да
Коментари Харесай

Предстои премиерата на новия филм на Адела Пеева Да живее България

София. Предстои премиерата на новия филм на Адела Пеева " Да живее България ", оповестиха от пресцентъра на Столична община . Премиерата е на 24 ноември, петък, 20.30 часа в кино „ Люмиер Lidl ”.
Новият филм на Адела Пеева, " Да живее България " е осъществен с поддръжката на Национален кино център и Програма „ Култура “ на Столична община, в копродукция с Българската национална телевизия.
Той беше показан пред академичната общественост в Нов Български Университет в предварителна прожекция, последвана от полемика с присъединяване на самата режисьорка, която е и сценарист и продуцент на кино лентата. Оператори са Димитър Скобелев, Пламен Гелинов и Светла Нейкова. „ Да живее България ” провокира голям брой въпроси и мнения измежду преподавателите, студентите и откривателите, пристигнали да видят прожекцията.
„ В своите филми подобавам с почитание към всички хора. Нямам за цел нито да засрамя, нито да похваля героите си, това не е моя работа. Аз съм неутрална, колкото и това да ви се коства бягство от позиция. Това е моята позиция. Оттук нататък всеки има свободата да реши за кого е или срещу кого е този филм. Или пък свободата просто да му е мъчително за всичко това. Имах за цел да направя един разбор, една фотография в дълбочина за това какво става в нашето общество и за какво тези хора са такива каквито са. Почувствах се задължена да направя този филм ”, показа Адела Пеева. Тя описа усещания за героите си отвън снимачната площадка в градовете, в които е сниман, както и за срещата си с чужденците-герои в документалната лента.
Филмът концентрира вниманието на обществото към възраждането на рисковия шовинизъм и наблюдава развиването на младежи от София, Стара Загора и Пловдив, които дефинират себе си като патриоти и по-често като националисти.
Водени от патриотични усеща и предпочитание да утвърдят личната си еднаквост, тези младежи прекрачват тънката граница сред патриотизма и откровения шовинизъм. Безразличието или нескритата поддръжка на „ възрастните “ ги лишават от коректив, а това значи, че в България през днешния ден пораства потомство, склонно към национализъм и нападателен шовинизъм. Всички те считат, че бъдещето им принадлежи. Въпросът е обаче: какво бъдеще да чакаме ние?
И още: Къде е границата сред патриотизма и национализма? Кога и по какъв начин стартира осъзнаването в национализъм и по какъв начин – в шовинизъм? Кой спомага за това осъзнаване: учители, родители, другари, културни дейци, локалното ръководство?
Сценарист и режисьор на кино лентата е Адела Пеева, оператори са Димитър Скобелев, Пламен Гелинов, Светла Нейкова, изпълнителен продуцент е Слободан Милованович.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР