София. Председателят на Народното събрание Ива Митева разговаря с главния

...
София. Председателят на Народното събрание Ива Митева разговаря с главния
Коментари Харесай

Председателят на Народното събрание Ива Митева разговаря с главния държавен одитор на Република Северна Македония Максим Ацевски

София. Председателят на Народното събрание Ива Митева беседва с основния държавен инспектор на Република Северна Македония Максим Ацевски. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание. Гостът е в България по отношение на осъществяване на план „ Подобряване на външния одит и парламентарния надзор “, по който българската Сметна палата е сътрудник. В срещата взе участие и ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков.

Главният държавен инспектор на Република Северна Македония Максим Ацевски срещна ръководителя на Народното събрание Ива Митева с плана, финансиран от Европейски Съюз, и акцентира, че задачата му е да усъвършенства външния одит в Република Северна Македония и неговата успеваемост.

Ива Митева означи, че българският модел на висша одитна институция е неповторим за Европейски Съюз. Тя уточни, че в началото членовете на Сметната палата са били 11, само че след това със законодателни промени техният брой е бил понижен. Сега в състава й се включват и представители, излъчени от Института на вътрешните инспектори в България и от Института на дипломираните експерт-счетоводители, посочи Ива Митева.

Прозрачността при разходването на обществените средства е основен детайл за повишение на доверието на жителите в държавните институции, уточни Ива Митева. Тя означи, че до момента не постоянно одитите на българската Сметна палата са били обсъждани от Народното събрание, което е пропуск и би трябвало да бъде променено. В доста от отчетите има мнения, които се отнасят до нужда от съответни законодателни решения и те би трябвало да бъдат задълбочено обсъждани в Народното събрание, добави ръководителят на Народното събрание.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР