София прави сериозна крачка напред в развитието си като умен

...
София прави сериозна крачка напред в развитието си като умен
Коментари Харесай

В София вече работи мрежа от ново поколение, която може да я превърне в умен

София прави сериозна крачка напред в развиването си като интелигентен град и има действителен късмет да се подреди измежду международните интелигентни градове като Ню Йорк, Амстердам, Барселона и Хелзинки. Това е допустимо с помощта на LoRa – технология за създаване на безжични информационни мрежи от нов вид, които обезпечават съгласуваност сред всевъзможен вид обекти, давайки им опция да споделят между тях бързо и дейно и без нужда от СИМ карти.
Какво е LoRa?
LoRa (Long Range) е технология, употребяваща радиочестотен набор в под-гигахерцовия диапазон (863 - 870 MHz за страните от Европейския Съюз) за връзка с ниска мощ сред доста на брой устройства - датчици и базови станции, които са ситуирани върху обширна територия. Технологията покрива условията във връзка с Интернет на Нещата (Internet of Things) – предлага сигурна двупосочна връзка, подвижност и услуги, свързани с локализация. И всичко това с извънредно невисок разход на сила – LoRa разрешава батерията на всяко едно от устройствата, комуникиращи си в мрежа, построена по тази технология, да бъде експлоатирана до 10 години.
В София мрежата е построена от VIVACOM в софтуерно партньорство с Nokia. „ Инвестираме, с цел да бъдем деен участник в построяването на нов, по-добър метод на живот и устойчивото развиване на градовете ни. “ - Атанас Добрев, основен изпълнителен шеф на VIVACOM.

LoRa е единствено една от опциите за превръщането на столицата ни в образован и резистентен град, а умните решения за ръководство на процесите в града и бизнеса, са многочислени. „ Въпреки, че през днешния ден Internet of Things е осезаема действителност, ние считаме, че това е едвам началото на извънредно значима софтуерна и бизнес промяна. Визията на Nokia за идната стъпка към така наречен „ програмируем свят “ планува една ултра-свързана среда, в която голям брой взаимно комуникиращи си устройства са обвързани с просветеност, издигната върху големи масиви от информация. Тя ще способства за автоматизиране, опростяване и възстановяване на човешкия живот в доста области като умните градове да вземем за пример. Те, от своя страна, ще създадат живота в урбанизираните райони по-умен, по сигурен и по-устойчив. “ – Мартин Богоев, ръководещ шеф на Nokia Networks за България.
„ България е 9-та в света и 6-та в Европа по скорост на 4G мрежата, изпреварвайки Англия, Франция и Германия. Имаме всички предпоставки да се наредим и измежду първите, които трансформират градовете си в умни и свързани еко системи в интерес на хората. “ - Радослав Златков, основен механически шеф на VIVACOM.
Сред опциите, които LoRa дава, са:
- интелигентни системи за паркинги, които демонстрират на водачите най-близкото свободно място за паркиране и ги направляват до там;
- интелигентно осветяване, даващо по-голяма сигурност за жителите, както и икономисване на разноски за електрическа енергия на общините;
- надзор на качеството на въздуха;
- дейно ръководство на контейнерите за смет;
- отдалечено и интелигентно отчитане на водомери, електромери и други измервателни устройства за бита.
VIVACOM към този момент има създадени софтуерни решения на доста от проблемите, свързани с ръководството на превоза, трафика, водите и електрическата енергия, които действително могат да усъвършенстват качеството на живот в града и отвън него.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР