София. Под патронажа на министъра на енергетиката на България Теменужка

...
София. Под патронажа на министъра на енергетиката на България Теменужка
Коментари Харесай

Електроенергийният системен оператор като стратегически партньор по международния проект „CROSSBOW“ е домакин на първата среща на консорциума

София. Под патронажа на министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова в София се организира първото Общо заседание на консорциума “CROSSBOW ”, оповестиха от пресцентъра на ЕСО . Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) в качеството си на стратегически сътрудник е хазаин на първата среща по интернационалния план „ Трансгранично ръководство на непостоянните възобновими енергийни източници и съоръжения за предпазване на сила, позволяващи транснационален пазар на едро – CROSSBOW “, финансиран със средства от стратегия „ Хоризонт 2020 “ на Европейска комисия.
Министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова и изпълнителният шеф на ЕСО Иван Йотов приветстваха участниците и пожелаха триумф на огромния проучвателен план.
В продължение на два дни двадесет и четирите участници от 14 страни, измежду които и 8 оператори на преносни мрежи - България, Румъния, Македония, Сърбия, Гърция, Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора, разискват дейностите в границите на плана, които ще бъдат осъществени през идващите четири години.
Целта на огромния план е развиване на екологично чисти енергийни източници, понижаване на разноските на районната енергийна система и тактики за развиване на електропреносните мрежи в Югоизточна Европа.
Проектът „ CROSSBOW “ е с европейско финансиране по линия на програмата “Хоризонт 2020 ”. Общата му стойност е над 21 милиона евро, от които над 17 милиона евро е безвъзмездното съфинансиране. Близо 623 хиляди евро безплатно ще получи ЕСО ЕАД за осъществяване на действия в границите на плана.
„ CROSSBOW “ е един от най-важните иновационни планове на Европейския съюз в региона на интелигентните мрежи.
Проектът „ CROSSBOW “ се управлява от ETRA GROUP и има за цел да предложи споделено потребление на запаси за поощряване на трансграничното ръководство на непостоянните източници на възобновима сила и оборудванията за предпазване, способствайки за по-широко разрастване на незамърсяващи енергийни източници, редуциране на мрежовите експлоатационни разноски и увеличение на икономическите изгоди от екологично чистата сила и от оборудванията за предпазване.
Целта е да бъдат демонстрирани голям брой взаимодопълващи се технологии, предлагащи на операторите на преносни систематични, като ЕСО, по-голяма еластичност и резистентност чрез по-добро ръководство на енергийния продан по междусистемните разрези, нови решения за предпазване на сила – разпределено и централизирано, по-добри връзки и ръководство с благоприятни условия за наблюдаване на мрежите. В рамките на плана ще бъдат създадени тактики за установяване на транснационален пазар, който предлага заслужено и стабилно заплащане за чиста сила, посредством нови бизнес модели, насърчаващи по-широко присъединяване и намаляването на разноските.
Резултатите от плана “CROSSBOW ” ще бъдат оценени в продължение на 18 месеца от осемте оператори на преносни системи от Югоизточна Европа. Ще бъдат демонстрирани обособени случаи на справяне с транснационалните провокации, пред които е изправена всяка от участващите в плана страни.
С присъединяване си в плана ЕСО ще има опцията да се запознае с най-хубавите практики за дефиниране на пазарните бизнес процеси на локално и районно равнище и да вкара потреблението на профилирани софтуерни приложения за ръководство на районния електроенергийния пазар, осигуряващи сигурност на доставките и надеждност на електроенергийните системи.
www.crossbowproject.eu
/ETRA GROUP е водеща промишлена група, която съставлява Научно-иновационния център за интелигентни градове на “Eй Си Ес Корпорейшън “ - най-големият контрагент в света. Мисията на ETRA е да впряга технологиите в интерес на обществото в областите енергийна успеваемост, подвижност, сигурност и връзки. ETRA има клон в България, само че оперира в международен мащаб. Наред с това ETRA е основен сътрудник по “Хоризонт 2020 ” - рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения на Европейската комисия. ETRA управлява формирания от 24 сътрудници консорциум, измежду които и ЕСО, разрастващ плана “CROSSBOW ”.
Програмата Хоризонт 2020 “ на Европейската комисия
“Хоризонт 2020 ” е най-мащабната стратегия за научни проучвания и нововъведения, предлагаща финансов запас в размер на близо 80 милиарда евро за интервал от 7 години, от 2014 до 2020, настрана от частните вложения, които този бюджет ще притегли. Тя дава обещание повече научни пробиви, открития и нововъведения, пренасяйки огромните хрумвания от лабораторията на пазара.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР