София. По инициатива на работещите в Боянската църква е почистен

...
София. По инициатива на работещите в Боянската църква е почистен
Коментари Харесай

По инициатива на работещите в Боянската църква е почистен и реставриран гробът на царица Елеонора в двора на храма

София. По самодейност на работещите в Боянската черква е измит и реставриран гробът на кралица Елеонора в двора на храма. Това оповестиха от пресофиса на Н. В. цар Симеон II .

Втората брачна половинка на цар Фердинанд – кралица Елеонора – избавя Боянската черква от разрушение. Боянчани желали да я съборят и на нейно място да построят нова. Царицата кани в България прочут европейски реставратор, който остава учуден от историческата стойност на храма. Тогава кралица Елеонора обезпечава различен терен за нова черква и го подарява на жителите на Бояна. С персонални средства тя и цар Фердинанд заплащат реставрационните работи, купуват още земя към църквата, поръчват дървета и растителни типове, с които построяват красива градина. След кончината й през 1917 година Царица Елеонора е заровена в двора на Боянската черква. Днес храмът е монумент под отбраната на ЮНЕСКО и една от културните забележителности на София.

В края на юни 2021 година с напъните на реставратора Йоан Донов гробът на кралица Елеонора е възобновен в положението, в което заслужава за бъде.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР