София. Парламентарната комисията по правни въпроси ще изслуша кандидатите за

...
София. Парламентарната комисията по правни въпроси ще изслуша кандидатите за
Коментари Харесай

Парламентарната комисията по правни въпроси ще изслуша кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание

София. Парламентарната комисията по правни въпроси ще изслуша претендентите за членове на Висшия правосъден съвет от квотата на Народното събрание. За първи път Народното събрание ще избира членове на съвета по колегии - настрана за съдийската и настрана за прокурорската, и с квалифицирано болшинство от 160 гласа за всеки член поотделно. Народното събрание ще излъчи 11 членове на Висш съдебен съвет - шестима в съдийската гилдия на съвета и четирима – в прокурорската. Новият ред за избор на членове на съвета произтича от измененията в Конституцията през декември 2015 година, отразени и в Закона за правосъдната власт. Преди да бъдат гласувани в пленарната зала обаче претендентите следва да бъдат изслушани в правната комисия.
На свое съвещание, извършено на 12 юли 2017 година, Комисията по правни въпроси извърши инспекция за допускане до чуване на претендентите за членове за съдийската и за прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет от квотата на Народното събрание. До чуване са позволени претендентите:
За съдийска гилдия:
1. Ангелинка Николова Николова (предложение на „ Воля “) – юрист в Търговищката адвокатска гилдия с 25 години стаж в правосъдната система. Преминала е през всички равнища на правосъдната система – от младши арбитър, през арбитър реализатор, областен арбитър в Окръжен съд Търговише. Била е ръководител на Търговищкия областен съд за интервала 20.01.1999-24.03. 2000г. От 2006 година има сан „ Съдия във Върховен касационен съд и Върховен административен съд “ ома статут на несменяема.
2. Боян Георгиев Магдалинчев (предложение на ГЕРБ) – зам. ръководител на Върховен административен съд. Съдия от 1982 година,с 38 години юридически стаж, от които 35 години като арбитър. Последователно минава през всики равнища на правосъдната система. От 1997 година заема длъжността арбитър във Върховния административен съд. В интервала 1999-2003 година е член на Висшия правосъден съвет и ръководител на „ Бюджетна комисия “ и член на комисия „ Съдебна администрация “. Председател е на Асоциацията на българските административни съдии.
3. Боян Чавдаров Новански (предложение на „ Обединени патриоти “) – юрист от София с 19-годишна процедура
4. Вероника Атанасова Имова (предложение на ГЕРБ) - Съдия от 1982 година с общ юридически стаж над 36 години в органите на правосъдната власт, като поредно минава през всички равнища на правосъдната система. От 1986 до 1991 година е арбитър в Софийския областен съд. От 1991 година до 1993 година е арбитър в Софийския градски съд - Наказателна гилдия. От 1997 година заема длъжността арбитър във Върховния касационен съд. Избрана е от Пленума на Върховния касационен съд през 2016 година за ръководител на Комисията по атестирането и състезанията при Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.
5. Даниела Ангелова Маринова-Марчева (предложение на „ Българска социалистическа партия за България “) - има над 21 години общ юридически стаж, а в последните 16 години е заемала поредно длъжността „ арбитър “ в Софийски областен съд, Софийски градски съд и Софийски апелативен съд. Започва кариерата си като специалист по правните въпроси в Агенцията за приватизация. Работи като юрист до 2002 година, когато е вписана като юрист към Софийската адвокатска гилдия. В интервала 2003-2005 година заема длъжността „ старши експерт-юрисконсулт “ в администрацията на Висшия правосъден съвет. През 2005 година e назначена за арбитър във Втора гражданска гилдия на Софийския областен съд. През 2010 година е назначена в Търговското поделение на Софийски градски съд, а към сегашния миг е командирована в Търговското поделение на Софийския апелативен съд с най-високия сан – „ арбитър във Върховен касационен съд и Върховен административен съд “.
6. Диана Атанасова Хитова (предложение на „ Българска социалистическа партия за България “) - Кариерата ѝ стартира през 1977 година като младши арбитър в Окръжен съд Сливен. В интервала 1979 – 1980 година е областен арбитър в Районен съд- Сливен. От 1996 година до февруари 2000 година е ръководител на Адвокатска гилдия – Сливен. От 2002 до 2007 година и от 2010 до 2012 година е синдик. Народен представител е в 40-ото Народно заседание. От 2009 до 2010 година е член на Комисията за защита на конкуренцията. От 2012 година до момента е арбитър във Върховен касационен съд.
7. Драгомир Асенов Кояджиков (предложение на „ Българска социалистическа партия за България “) - стартира своята кариера като следовател в Окръжна следствена работа в гр. Русе. През 2004 година е назначен за арбитър в Районен съд Русе. През 2006 година постъпва в Софийския областен съд, а от 2011 година е арбитър в Апелативния профилиран съд.
8. Марина Михайлова Дойчинова (предложение на „ Българска социалистическа партия за България “) - Работила е поредно в Районен съд гр. Бургас, Софийски областен съд, Софийски областен съд, а от 1 май 1997 година до момента е арбитър във Върховния административен съд.
9. Мирослав Александров Джеров (предложение на ГЕРБ) - Започва кариерата си като юридически консултант към Софийска адвокатска гилдия. От 2001 до 2003 година е юридически консултант към „ Жокер Медия ООД “. От 2000 година досега е Адвокат към Софийска адвокатска гилдия.
10. Нели Любомирова Виодорова (предложение на самостоятелен национален представител) - юрист е повече от 26 години – от 03.05 1991 година до в този момент. Била е два поредни мандата член на Контролния съвет на Софийска адвокатска гилдия – от 2004 до 2008 година и от 2008 до 2012 година Два мандата е авариен член на Висшия адвокатски съвет: 2013-2017 година и в настоя. От 2015 година е член на Националното бюро за правна помощ.
11. Стефан Гроздев Гроздев (предложение на ДПС) - магистрат с над 28 години общ юридически стаж – от арбитър в Софийскиа областен съд, през арбитър в Софийски апелативен съд и понастоящем зам.-председател на Апелативен съд София и началник на комерсиалната гилдия.

За прокурорска гилдия:
1. Владислав Димитров Томов (предложение на „ Воля “) - професионалната му кариера стартира като юрист в НЕК -ЕАД – Благоевград. В правосъдната система стартира работа на 4 май 1998 година като младши прокурор в Районна прокуратура гр. Сандански. От 12.06.2011 година е назначен на служба „ прокурор “ в Районна прокуратура – Варна, където работи и към сегашния миг. Общият му юридически стаж е 20 години.
2. Гергана Найденова Мутафова (предложение на ГЕРБ) - През 1991 година стартира работа като правосъден претендент в Окръжен съд – гр. Пловдив. На 16.02.2001 година е назначена на работа като младши прокурор в Районна прокуратура – гр. Пловдив като от 2003 до 2006 година е била прокурор в същата прокуратура. От 2006 година е административен началник на Районна прокуратура гр. Асеновград. През 2010 година стартира работа като административен началник на Районна прокуратура – гр. Пловдив, като през 2015 година е избрана отново за втори мандат.
3. Йордан Андреев Стоев (предложение на „ Обединени патриоти “) - кариерата му стартира през 1994 година като следовател в Столична следствена работа, като заема тази служба до 2000 година В интервала 2004-2006 година е заместител шеф на Столичната следствена работа. След това, до 2011 година е прокурор в Апелативна прокуратура- София. От 2011 до 2013 година е заместител апелативен прокурор на София, какъвто е и в този момент.
4. Калина Стефанова Чапкънова-Кючукова (предложение на ГЕРБ) - Работи в прокуратурата от 1997 година и е почнала кариерата си в районната прокуратура в Айтос. Заемала е всички длъжности до равнище областен прокурор на Бургас. От 2010 година е административен началник – Окръжен прокурор при Окръжна прокуратура – Бургас. Отново през 2010 година е нараснала в сан „ Прокурор във Върховна касационна прокуратура и Върховна административна прокуратура “.
5. Маринела Панкова Тотева (предложение на „ Българска социалистическа партия за България “) - През 200 година постъпва на работа като младши прокурор в Софийската окръжна прокуратура. Две години по-късно е назначена като прокурор в Софийската районна прокуратура, а през 2005 година минава в Софийска окръжна прокуратура. През 2011 година заема длъжността прокурор във Върховна административна прокуратура. През 2016 година е определена за член на Комисията по атестирането и състезанията от квотата на настоящите магистрати към Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.
6. Пламена Цветанова Апостолова (предложение на ДПС) - магистрат с над 23 години общ юридически стаж от следовател в РСС на Столична следствена работа, през следовател в ТСО на Столична следствена работа и до сегашния ѝ статут на завеждащ профилиран отдел „ Стопански “ в Национална следствена работа.
7. Светлана Георгиева Бошнакова (предложение на „ Българска социалистическа партия за България “) - стартира кариерата си като младши арбитър и поредно заема длъжностите арбитър в Районен съд – гр. Кюстендил и арбитър в Окръжен съд – гр. Кюстендил. Преквалифицира се като прокурор през 1995 година и към този момент повече от 20 години работи като такава. От 2002 до 2009 година работи като прокурор във Върховната административна прокуратура в отдел „ Административно-съдебен “. През 2009 година е назначена за прокурор във Върховната касационна прокуратура, отдел „ Международно правно съдействие “. През 2012 година с решение на Народното събрание е определена за контрольор в Инспектората към Висш съдебен съвет, а от март 2015 година и понастоящем е прокурор във Върховна касационна прокуратура, отдел „ Специализиран “.
Общо 18 души ще се борят за 11-те места от парламентарната квота във Висш съдебен съвет, като номинации издигнаха всички парламентарно показани сили. Мандатът на настоящия състав на Висшия правосъден съвет изтича на 3 октомври т. г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР