София. От началото на годината до края на август сме

...
София. От началото на годината до края на август сме
Коментари Харесай

Виктор Станчев, ЧЕЗ Разпределение България: От началото на годината до края на август сме констатирали 5000 нарушения свързани с кражби на ток

София. От началото на годината до края на август сме установили 5000 нарушавания свързани с обири на ток. Това сподели Виктор Станчев, основен действен шеф на " ЧЕЗ Разпределение България ", в изявление за Агенция " Фокус " . По думите му явлението няма географски особености - обири в обилни количества има във всяка една от десетте области в Западна България, в които ЧЕЗ поддържа мрежата. " Като област Враца е отличник. Изключвам столицата, тъй като е несъпоставима. Ако приказваме за селища рекордьори, това са Ловеч, Благоевград, Бяла Слатина, Дупница, Перник, Самоков, села като Търнак, Лесново, Бутан и други ", разяснява той.
" Причината да сравним кражбите на електрическа енергия в центровете на огромните градове с кварталите, населявани от представители на ромската общественост, е увеличеният размер на обири от икономически консуматори. Ясно е, че един икономически консуматор употребява в пъти повече от един битов консуматор. А повода да достигнем до понижение на вредите от обири на електрическа енергия в регионите с плътно население е, че приложихме индивидуализиран метод към тези региони и по отношение на него насочихме напъните си за ограничение на нарушаванията ", изясни Станчев. По думите му битката с това събитие има две страни – техническа, т.е. съответни механически решения, реконструкции на мрежите и обезпечаване на уместно съвременно съоръжение, и човешка – инвестиция в придобиване и възстановяване на професионалните умения на екипите на ЧЕЗ. " От една страна вършим по този начин, че да бъде физически и механически невероятно да се краде ток. Разбира се, изключения постоянно има, освен ние сме изобретателни, по тази причина и проучваме и развиваме всеки регион самостоятелно. От друга страна - слагаме в основата на метода и непрекъснатите инспекции и спиране на противозаконните присъединения. В същото време работим с локалните общности и поставяме старания за информирането на хората в регионите, населявани с представители на ромската общественост, да вземем за пример по какъв начин да пестят електрическа енергия, какви благоприятни условия имат за разсрочване на заплащанията и така нататък Сътрудничим и с общините, можем да разчитаме на тяхната поддръжка. Резултатите са обнадеждаващи и ни стимулират да продължим в тази посока ", сподели още основният действен шеф на " ЧЕЗ Разпределение България ".
Виктор Станчев съобщи, че няма отраслова спецификация по отношение на това кои икономически консуматори злоупотребяват най-често и в най-големи количества. " С други думи - икономически консуматори от всевъзможен тип – заведения за хранене, заведения, производства. Напоследък следим един относително нов феномен, който е обвързван с нерегламентирано прилагане на електрическа енергия - така наречен и добиващият все по-голяма известност биткойн майнинг. За да се занимава някой с такава стопанска активност са му нужни мощни сървъри, които употребяват големи количества електрическа енергия. Най-големият му разход е точно токът. Затова той се ориентира към „ безплатното “ му потребление. Вече имаме няколко сходни разкрити случая. Този бизнес не е незаконен, само че сигурно кражбата на ток е противозаконна. Не е ясно и по какъв начин е регламентиран въпросът с налозите, само че това е работа на други ", разяснява Станчев.

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР