София. От името на мюсюлманската общност в България Главното мюфтийство

...
София. От името на мюсюлманската общност в България Главното мюфтийство
Коментари Харесай

Главното мюфтийство остро осъжда извършените терористични актове срещу джамиите в Новозеландския град Крайстчърч

София. От името на мюсюлманската общественост в България Главното мюфтийство на Мюсюлманското вероизповедание в Република България остро осъжда осъществените терористични актове против джамиите в Новозеландския град Крайстчърч, при които починаха повече от 50 души по време на петъчна молитва. Това се показва в декларация на Мюсюлманското вероизповедание във връзка терористичния акт в Нова Зеландия, изпратена от пресцентъра на мюфтийството . В декларацията се споделя също, че актовете на принуждение, ориентирани против почтени хора, без значение от религиозните, етническите и културни разлики, са неприемливи и надълбоко укорими.
" Тези брутални актове нанасят неизлечими рани на човешката цивилизация и компрометират устрема за спокойно общуване. Още един път станахме очевидци на тежко закононарушение подбудено от ненавист и ксенофобия. Говоренето на ангро от политиците за добиване на политически дивиденти, потреблението на езика на омразата и откритите апели за разцепление на обществото от обособени крайнодесни или крайнолеви организации в последните 10-15 години не щеш ли, си дават плодовете ", означават от Главното мюфтийство. В декларацията се показва още, че голяма тежест пада върху средствата за всеобща информация, обществениците и интелектуалците които оформят публичното мнение, само че за жалост неуспех се следи във всички посоки във връзка с хуманизма и човешките права.
" Апелът ни е основно към медиите, да не прибягват към разпространяване, обява или допускане на говорене подбуждащо ненавист към религиозните общности, малцинствата и към всички хора като цяло. От манифеста на терориста от Крайстчърч разбираме, че мощно е повлиян от Балканите и Европа, а ние всички знаем, че Балканите са буре с барут. С оглед на това ние живеещите епохи наред в тези земи сме длъжни да запазим положителния звук, взаимното общуване и мира на света за нашите деца и бъдещите генерации ", декларират от мюфтийството.
В декларацията се показва също, че омразата, враждебното отношение, оправдаването на ненавистта, расизмът, ксенофобията, антисемитизмът, ислямофобията и другите типове ненавист подхранват предразсъдъците и водят до тежки последици. Според Главното мюфтийство политическата и медийна агитация, учредена на ненавист и расизъм, предизвика принуждение против избрани хора и за жалост постоянно се намират такива, които да се въздействат от това.
" Мюсюлманско вероизповедание сервира най-искрените си съболезнования на фамилиите на починалите и пожелава бързо възобновяване на ранените. Изразява взаимност и състрадание към всички мюсюлмани в Нова Зеландия и се моли за мощно самообладание ", се показва още в декларацията.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР