София. Опасни вещества на работното място: ЕП одобри споразумение за

...
София. Опасни вещества на работното място: ЕП одобри споразумение за
Коментари Харесай

Опасни вещества на работното място: ЕП одобри споразумение за по-строги правила на ЕС

София. Опасни субстанции на работното място: Екологичен потенциал утвърди съглашение за по-строги правила на Европейски Съюз, оповестиха от пресслужбата на Европейския парламент .

•За първи път репротоксичните субстанции са обхванати от наложителни оптимални равнища на експозиция
•Гранични стойности на експозиция за акрилонитрил и никелови съединения, преразглеждане в посока надолу на граничните стойности за бензен
•По-добро образование на здравните служащи за работа с рискови лекарствени артикули

В четвъртък Екологичен потенциал даде дефинитивна зелена светлина за актуализиране на разпоредбите на Европейски Съюз за ограничение на експозицията на служащите на канцерогени, мутагени и репродуктивно токсични субстанции.

Неофициалното съглашение с държавните управления на Европейски Съюз, реализирано през декември 2021 година, беше признато от членовете на Екологичен потенциал с 686 гласа " за ", 4 гласа " срещу " и 4 гласа " въздържал се ". Актуализираното законодателство на Европейски Съюз има за цел да ускори отбраната на служащите против канцерогенни и други рискови субстанции, като дефинира гранични стойности на професионална експозиция в целия Европейски Съюз.

Членовете на Екологичен потенциал съумяха да включат репротоксични субстанции в обсега на директивата за първи път. Репротоксичните субстанции са нездравословни за репродукцията и могат да причинят нарушена плодовитост или неплодородие.

Преговарящите от Парламента реализираха също по този начин съглашение, съгласно което здравните служащи, които работят с рискови лекарствени артикули (ОЛП), половината от които са репротоксични, би трябвало да получат задоволително и уместно образование за това по какъв начин да ги обработват безвредно. В контрактувания текст, от Комисията се изисква да създаде определение и да сформира образцов лист на ОЛП, както и да изготви насоки за работа с тези субстанции, изключително в лечебните заведения, до края на 2022 година
Според калкулации, 12,7 милиона служащи в Европа, 7,3 милиона от които са медицински сестри, са евентуално изложени на въздействието на рискови лекарствени артикули.
Акрилонитрил, никелови съединения, бензен и прахуляк от бистър силициев диоксид
Преразгледаните правила плануват също по този начин гранични стойности на професионална експозиция за акрилонитрил и никелови съединения и преразглеждат в посока надолу оптималната гранична стойност за бензен. Освен това до края на 2022 година Комисията би трябвало да показа законодателни оферти по отношение на граничните стойности на професионална експозиция за 25 субстанции или групи субстанции.
Съзаконодателите от Европейски Съюз приканват Европейската комисия да стартира през 2022 година процедура за понижаване на граничните стойности на професионална експозиция на прахуляк от бистър силициев диоксид, експозицията на който предизвиква изключително съществени и инвалидизиращи последствия като рак на белия дроб и силикоза.

Цитати
Докладчикът Стефания Дзамбели (ID, Италия) съобщи: " Това е голям триумф за всички, изключително за 13-те милиона служащи, които са директно наранени от тези разпореждания. Освен бензол, никелови съединения и акрилонитрил, това четвърто преразглеждане за първи път уголемява обсега на разпоредбите, като включва репротоксични субстанции, рискови за репродукцията, и рискови лекарствени артикули, като да вземем за пример медикаменти, употребявани основно при лекуване на рак. Това несъмнено е огромно достижение в общата ни битка с рака. "

Луция Дюриш Николсонова (Независим член, Словакия), която ръководеше преговорния екип на Парламента, съобщи: " Приветствам днешното гласоподаване като голям триумф за хората, чието здраве желаеме да защитим. Парламентът съумя да включи репротоксичните субстанции в обсега на Директивата и подсигурява, че служащите, изключително в бранша на опазването на здравето, ще бъдат доста по-добре предпазени при работа с рискови лекарствени артикули. Този модифициран законодателен акт ще предотврати хиляди смъртни случаи и случаи на неподходящи последствия за здравето всяка година. "

Следващи стъпки
В очакване на утвърждението на Съвета, директивата ще влезе в действие на двадесетия ден след публикуването ѝ в Официален вестник на Европейски Съюз.

Контекст
На 22 септември 2020 година Европейската комисия показа четвъртото законодателно предложение за изменение на Директива 2004/37/ЕО по отношение на отбраната на служащите от опасности, свързани с експозиция на канцерогени или мутагени по време на работа (CMD4). Предложението беше оповестено като една от първите ограничения, попадащи в обсега на уговорката на Комисията за битка с рака в границите на Европейския проект за битка с рака.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР