София. Омбудсманът Диана Ковачева заяви пред Комисията за енергийно и

...
София. Омбудсманът Диана Ковачева заяви пред Комисията за енергийно и
Коментари Харесай

Омбудсманът е против скока на цените на тока, парното и топлата вода от 1 юли 2021 г.

София. Омбудсманът Диана Ковачева съобщи пред Комисията за енергийно и водно контролиране, че е изрично срещу идното повишение на цените на тока, парното и топлата вода от 1 юли 2021 година Това оповестиха от пресофиса на омбудсмана .

Видео 1 – съвещание за разискване цените на топлината сила:
Видео 2 – съвещание за разискване цените на тока:

По време на публичното разискване, проведено от регулатора, омбудсманът съобщи: „ Възразявам изрично против повишението на цените на топлинната сила от 1 юли 2021 година Вече имах опция обществено да възразя на подадените от топлофикационните сдружения претенции за обилни нараствания, като при някои надвишаваха 70%. Смятам, че подобен растеж на цените не подхожда на член 2, алинея 2 от Закона за енергетиката, според който би трябвало да бъдат предпазени ползите на потребителите по един съответен метод. “

Доц. Ковачева дефинира като неприемлива минималната промяна на поисканата цената за най-голямото сдружение в бранша „ Топлофикация София “, където вместо декларираните 15%, Комисията предлага повишаване с 14%. Омбудсманът настоя КЕВР да изясни на какво съображение е образувано това нарастване при изискване, че столичната топлофикация не е предоставила на регулатора никакъв финансов доклад за 2020 година – одитиран, неодитиран или прелиминарен.

„ Възразявам против нарастването и на останалите топлофикационни сдружения – Велико Търново с 13%, Варна и Бургас – 11%, Перник, Бургас и Враца към 10%, Пловдив 9% “, добави омбудсманът.

Общественият бранител изиска и инспектиране на Наредба № 5 за контролиране на цените на топлинната сила, която планува едногодишна смяна в цените на топлинната сила.
„ Очевидно е, че клиентите на процедура надплащат. По данни от работната група, за последния интервал са надплатени 29 млн. лева, които считам че би трябвало ясно да се каже по какъв метод ще бъдат възобновени на потребителите на топлинна сила. В противоположен случай има доста съществено надплащане. То се дължи на обстоятелството, че цената на топлината сила не се актуализира навреме в сходство с ежемесечните промени на цените на природния газ “, акцентира Ковачева.

Омбудсманът възрази изрично и против предлаганото нарастване на цената на тока и го дефинира като нестимулирано.
„ Публикуваният на интернет страницата на КЕВР отчет за одобряване на цените в бранша планува нарастване на цените на електрическата сила на контролирания пазар от 1 юли 2021 година, което, спрямо предходния ценови интервал, за клиентите на ЧЕЗ е над 4%, а за тези на ЕВН и Енерго-Про – над 2%. Наред с това се усилва и нощната цена при ЧЕЗ с към 5%, при Енерго-Про – над 2%. Бих желала да заявя, че показвам изрично противоречие с предлаганото нарастване “, сподели доцент Диана Ковачева.
Тя акцентира още, че досега липсва информация от регулатора какви са резултатите от осъществените инспекции на енергийните сдружения.
„ В тази връзка считам за належащо КЕВР да разгласява отчетите за това “, подчертава омбудсманът.
Диана Ковачева обърна внимание на обстоятелството, че за поредна година Комисията не обвързва покачванията на цените с качеството на предоставената услуга.

По-късно омбудсманът изпрати стимулирани мненията в КЕВР.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР