София. Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимия Георги Т. на

...
София. Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимия Георги Т. на
Коментари Харесай

Окръжен съд – Бургас осъди на 3 години „Лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок подсъдим за причинена смърт при ПТП

София. Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимия Георги Т. на 4 години и 6 месеца „ Лишаване от независимост “, което наказване бе редуцирано на 3 години „ Лишаване от независимост “ по реда на Гл. 27 – Съкратено правосъдно разследване (чл. 371, т. 2 от НПК), за породена гибел на пешеходна пътека. Съдът отсрочи осъществяването на наказването за период от 5 години. Окръжен съд – Бургас наложи на подсъдимия Георги Т. и наказване „ Лишаване от право да ръководи МПС “ за период от 4 години, считано от влизане на присъдата в действие. Това оповестиха от Окръжен съд - Бургас .

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Георги Т. за отговорен в това, че на 30.09.2020 година, в гр. Бургас, на бул. „ Захари Стоянов ”, при ръководство на моторно транспортно средство - лек автомобил марка „ Дачия ”, нарушил разпоредбите за придвижване, визирани в член 21, алинея 1 от ЗДвП - „ При избиране скоростта на придвижване на лидера на пътно транспортно средство е неразрешено да надвишава следните стойности на скоростта в km/h: Категория B - 50 km/h за обитаемо място “ и в член 120, алинея 1, т. 1 от ЗДвП - „ Когато прекосяването на пешеходците през пешеходна пътека се контролира с пътен светофар или от регулировчик, лидерът на пътно транспортно средство е задължен при подаване на сигнал, който не разрешава прекосяването - да спре пред пешеходната пътека “ и по несъобразителност предизвикал гибелта на П. М., като действието е осъществено на пешеходна пътека.
Делото бе гледано по реда на особените правила на Гл. 27 от Наказателно-процесуален кодекс – Съкратено правосъдно разследване, член 371, т. 2 от Наказателно-процесуален кодекс. Подсъдимият напълно призна всички обстоятелства, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и своята виновност. Окръжен съд – Бургас откри, че направените признания от страна на подсъдимия се поддържат от събраните в досъдебното произвеждане доказателства и ги одобри. Съдът се употребява от тях при постановяването на своята присъда. В извършеното правосъдно съвещание Георги Т. изрази страдание за осъщественото от него действие и помоли съда да наложи обективна присъда.

По време на правосъдните прения държавното обвиняване пледира присъдата да бъде произнесена при смекчаващи виновността на подсъдимия условия – чистото му правосъдно минало, неналичието на нарушавания от Георги Т. по ЗДвП, оказаното от него подпомагане и изразено страдание. Прокурорът изиска да бъде наложено наказване от 3 години „ Лишаване от независимост “, което след редукцията по реда на член 371, т. 2 от Наказателно-процесуален кодекс да бъде 2 години „ Лишаване от независимост “, като това наказване бъде отсрочено за изпитателен период от 4 години. Държавното обвиняване изиска подсъдимият да бъде лишен от право да ръководи МПС за период от 4 години.

Защитата на подсъдимия и повереникът на потърпевшите лица поддържаха пледираното от прокуратурата наказване. Адвокатът на Георги Т. помоли съда, при произнасянето на своята присъда и когато преценява степента на социална заплаха на дееца, да вземе поради неговото чисто правосъдно минало и положителните му характеристични данни.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен период.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР