София. Обстановката в страната след обилните валежи от дъжд се

...
София. Обстановката в страната след обилните валежи от дъжд се
Коментари Харесай

Обстановката след обилните валежи се нормализира, но бедственото положение в Смолян и в част от Кюстендил остава

София. Обстановката в страната след изобилните превалявания от дъжд се възстановява, все пак оповестените в събота бедствено състояние в Община Смолян и отчасти бедствено състояние в Община Кюстендил остават в действие.
В Смолян ситуацията продължава да е сериозна в резултат на проливните дъждове към този момент трето денонощие, само че няма жертви и бедстващи хора все още. Затворени са пътищата към селата Стикъл, Киселчово и Мугла поради засилили се свлачища. Техника разчиства и пътищата за Гела и Горово, които са отчасти затворени. Кметът Мелемов обикаля непрекъснато сериозните сектори. Водите в речните корита са нараснали, само че няма преливане на водоеми. Създадена е организация за непрестанно следене на равнищата на реките. В огромна част от региона вали дъжд, по високите елементи има мощен вятър.
Кметът Николай Мелемов съобщи, че до момента в който не спре дъждът, няма да се анулира бедственото състояние в общината. По думите му претекстът да се разгласи бедствено състояние е, че съгласно прогнозата преваляванията ще продължат и с цел да се активизират всички сили и средства при нужда за преодоляване на обстановката. Заради бедственото състояние в Смолян дойде и зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. Той уточни, че Смолянска област е образец за взаимоотношението сред институциите при спешни обстановки. По думите му с природата никой не може да се бори, само че когато има проект и институциите си взаимодействат както в Смолян, вероятността да се получат нещастия е доста по-малка.
Остава в действие и оповестеното отчасти злополучие в Община Кюстендил , което визира с. Гърляно. Нивото на речното корито на река Бистрица от с. Гърляно до с. Долно село се намалява. Няма заплаха за популацията. Участък от 23 метра от пътя за село Сажденик е откъснат от преминаващата наоколо река. Откъсването на пътя е станало след прииждането на реката през събота. В селото няма непрекъснато живеещи хора, обезпечен е различен маршрут. Всички компрометирани сектори в общината са укрепени. Кметът на село Гърляно, екипи на „ Пътна полиция ” и на Община Кюстендил правят обходи.
В най-пострадалата община в област Кърджали – Кирково продължителните дъждове са нанесли голям брой вреди по инфраструктурата. Въпреки това главните пътища на територията на общината действат. Валежите са спрели, основана е организация за ежечасно наблюдаване на сериозните сектори на реки и язовири.
В София седем екипа на пожарната работят сигнали за отводняване на изби. Няма застрашени хора. Продължава дежурството на място в региона на бент. " Суходол ". Нивото на водоема все още е в норма. При нужда се изпуска следено. Организирано е превантивно наблюдаване на водоемите, които съставляват възможна заплаха за популацията, в случай че прелеят. частък от бул. „ Европа “ при разклона за Банкя е ограничен поради високите подпочвени води в региона. Екипите на " Софийска вода " не престават работа по премахване на повреди и отводняване на пътни сектори и жилищни здания.
Нормализира се обстановката и в област Перник . Евакуираните хора от трите къщи в село Негованци се върнаха в домовете си, дъждът в региона стопира.
Спокойна е ситуацията в област Хасково , където за неделя е разгласен оранжев код за значителни превалявания. Няма валежи от дъжд. Духа слаб до сдържан вятър. Няма постъпили сигнали от жители, само че регионалната администрация има подготвеност да реагира при проливни дъждове, съобщи регионалният шеф Станислав Дечев.
Оранжев код за значителни превалявания от дъжд е разгласен в общо 3 области в страната - Смолян, Кърджали и Хасково. Прогнозните количества са от към 40 л/кв., а в южните региони на Родопите и повече. За 14 области на страната ще бъде в действие жълт код за значителни превалявания. Предупреждението е за областите: Габрово, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Шумен и Силистра. Очакваните количества там са към 20-25 л/кв.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР