София. Общо 2566 души са получили българско гражданство през първите

...
София. Общо 2566 души са получили българско гражданство през първите
Коментари Харесай

„Мета“ : Все повече македонци получават български паспорти

София. Общо 2566 души са получили българско поданство през първите шест месеца на 2019 година, сочат данни на Комисията за българско поданство в кабинета на президента на Република България. Миналата година обаче поданство на България, държава-членка на Европейски Съюз, са получи 3 619 жители на Република Македония, написа македонското електронно издание ”Мета ”
Осемдесет и осем са били лишени от българските си паспорти. Общо на 1390 на души е отказано българско поданство по рекомендация на министъра на правораздаването, до момента в който спомагателни 245 молби бяха отхвърлени с решението на вицепрезидента, който управлява гражданската комисия.
Българско поданство посредством натурализация беше отнето в пет случая с претекста, че тези, които са кандидатствали са скрили информация, която ги дисквалифицира. Информацията касае наказателните присъди на жалбоподателите или връзките им с престъпността.
В отчета се споделя, че през 2018 година общо 8 362 души са получили българско поданство въз основа на български генезис или посредством натурализация.
От тях болшинството, 3 619, идва от Република Северна Македония, а по-късно - 1422 година от Украйна. Следващите най-големи групи са молдовци и израелци, общо няколкостотин души, следвани от сърби, албанци и турци.
Измежду тези, които са получили българско поданство през 2018 година, има австрийци, руснаци, испанци, виетнамци, сирийци, ливанци, грузинци, италианци, канадци и трима китайци.
По един жител на Унгария, Монголия, Куба, Уругвай, Пакистан и Холандия са придобили българско поданство предходната година.
През 2018 година са отхвърлени настояванията на 1245 души, най-често поради подправени документи в процедурите по натурализация, потребление на непозната идентичност или тъй като са лишени от правото си на непрекъснато престояване в страната.
Превод и редакция: Юлиян Марков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР