София. Ню Йорк ратифицира новата конституция и става 11-ят щат

...
София. Ню Йорк ратифицира новата конституция и става 11-ят щат
Коментари Харесай

Денят 26 юли в световната история

София.

Ню Йорк ратифицира новата конституция и става 11-ят щат на Съединени американски щати през 1788 година На същия ден Британските колонисти в Австралия основават град Сидни. През 1805 година пък огромна част от град Неапол е разрушена вследствие на изригването на вулкана Везувий. В резултат на бедствието умират над 26 хиляди души. На този ден са родени: Алфред Маршал – британски икономист, Мик Джагър - британски рокпевец и американският сценарист, продуцент и режисьор Стенли Кубрик, както и актоьрът Кевин Спейси. На тази дата умира византийският император Никифор I Геник.

2014 година
Убит е кмета на Кременчуг, град в централната част на Украйна.

2012 година
Кюрдите взимат под собствен надзор североизточна Сирия.

2006 година
Русия ратифицира Конвенция за углавна отговорност при корупция. Конвенцията е подписаната от името на Руската Федерация в Страсбург на 27 януари 1999 година На 26 юли 2006 година Владимир Путин подписва федерален закон за ратификацията й. Нейните цели са да спомага за развиването на интернационалното съдействие в региона на битката с корупцията и да ускори интеграцията на Русия в общоевропейското правово пространство.

2006 година
Иранското държавно управление не разрешава продажбата на бестселъра на Дан Браун “Шифърът на Леонардо ”, откакто получава яростно писмо от християнското общество в страната.

2006 година
Провежда се съвещание по процеса против Саддам Хюсеин. Той декларира пред съда, че избира да бъде разстрелян, в сравнение с да бъде обесен, ако бъде приет за отговорен по обвиняванията за закононарушения против човечеството.

1995 година
В Брюксел е подписана конвенцията за основаване на Европейската полицейска организация Европол.

1994 година
Естония и Русия се спогаждат до края на август същата година съветските войски да изоставен страната.

1994 година
Избухва бомба в посолството на Израел в Лондон. Ранени са 14 души.

1990 година
В Съединени американски щати е признат закон забраняващ дискриминирането на хора инфектирани със СПИН.

1989 година
Федералният съд на Съединени американски щати подвежда под отговорност Робърт Морис младши, студент от Университета в Корнел, за основаване на Червея на Морис, първия интернет вирус. Според основателя си, червеят не е изработен за да аргументи щета, а да мери размера на Интернет. Вирусът употребява накърнимост в UNIX програмата sendmail, с цел да заразява даден компютър и по-късно да се препраща на различен компютър. Основният проблем поражда, когато на един компютър се започват няколко копия на червея, забавяйки машината, и в последна сметка, изкарвайки я от строя. Според формалните отчети, 10% от компютрите в интернет по това време са били инфектирани с вируса. Морис е първият човек, измамен под отговорност по Закона за компютърните закононарушения от 1986 година Осъден е на три години условно, 400 часа публичен труд и санкция от 10 050 $. Робърт Морис през днешния ден е учител в Масачузетския Технически Университет.

1971 година
Изстрелян е Аполо 15, деветата задача от програмата Аполо и четвъртата задача, която каца на Луната. След 13 дни в космоса тримата астронавти на Аполо 15 се завръщат на Земята. Капсулата им каца в океана, на 530 км северно от Хонолулу, Хавай. Екипажът на Аполо 15 е първият, който не е бил под карантина след завръщането си, защото е открито, че на Луната няма рискови микроорганизми.

1959 година
Открит е Международният дом на публицистите край Варна.

1956 година
Египетският президент Гамал Абдел Насър афишира национализацията на Суецкия канал. Последвалата интернационална рецесия прераства във война против Египет. Национализацията е вследствие на отвод от Националната банка да спонсорира градежа на Асуанския Горен яз.
Гамал Абдел Насър е египетски държавен и политически деятел, президент на Египет (от 1956 г.). Завършва Военното учебно заведение в Кайро (1939 г.). Служи в разнообразни военни елементи в Египет и Судан. Завършва военния лицей към Генералния щаб. Участва в Арабско-израелската война, в която е ранен (1948 г.-1949 г.). Преподавател във военния лицей (1949 г.-1952 г.). Основава и оглавява тайната организация " Свободни офицери ", която приготвя и реализира революцията от 23 юли 1952 година Министър-председател, като по едно и също време извършва и отговорностите на президент (1954-1956 година, с прекъсвания). От 1956 година е главнокомандващ на въоръжените сили. През 1967 година Египет търпи цялостно проваляне от Израел, а страната изпада в икономическа и политическа рецесия. На 30 март 1968 година Насър предлага стратегия за очистване на последствията от провалянето на Египет. Разширява контактите на страната със страните от някогашния социалистически лагер и изключително със Съюз на съветските социалистически републики.

1953 година
Кубинските бунтовници отпред с Фидел Кастро нападат несполучливо казармата в Монкада. Кастро е наказан на 15 години затвор, само че след 2 години е освободен и намира леговище в Мексико. Година по-късно той се завръща в Куба и застава отпред на партизанската война против проамериканското държавно управление на Батиста.

1947 година
Американският президент Хари Труман подписва Закона за национална сигурност, който реорганизира военните сили на Съединени американски щати, външната политика и разузнаването, като резултат от Втората международна война. Създадено е Централното разследващо ръководство (ЦРУ).

1945 година
На конференцията в Потсдам делегациите на Съединени американски щати, Англия и Китай одобряват декларация с искане за безусловна капитулация на Япония. Възползвайки се от обстановката, на 8 август Съюз на съветските социалистически републики афишира война на Япония – кротичък контракт сред двете страни не е подписан и до през днешния ден.

1940 година
На 26 и 27 юли в Залцбург Адолф Хитлер и Йоахим Рибентроп одобряват поредно румънския и българския министър председател и уговарят връщането на Южна Добруджа на България.

1908 година
Създава се Федералното бюро за следствие (ФБР) в Съединени американски щати.
ФБР е орган на контраразузнаването в Съединени американски щати. Организацията се основава за да проверява нарушаванията на федералното законодателство, гражданските права и вътрешната сигурност. Седалището й е във Вашингтон. В момента ФБР има юрисдикции в над 200 категории федерални престъпения и е организацията с най-широка сфера на въздействие в Съединени американски щати. Първоначално основана като Бюро за разузнаване, организацията приема настоящето си име през 1935 година Ролята на организацията мощно нараства след терористичните офанзиви от 11 септември. До тогава ФБР има единствено маргинална роля по предварителна защита на закононарушения, до момента в който сега интензивно нападна евентуални закани, преди да са се случили.

1886 година
Уилям Гладстон е сменен на поста министър-председател на Англия от лорд Солзбъри. От 1868 година Гладстон е водач на Либералната партия. През 1868 - 1974 година, 1880 - 1885 година, 1896 година и 1892 - 1894 година заема министър-председателския пост във Англия. През 1876 година, на манифестации, в Народното събрание и с брошурите си " Ужасите в България и Източният въпрос " и " Уроци по кръвопролитие ", той стачкува против държанието на Биконсфилдовия кабинет във връзка с Априлското въстание. На 26 октомври 1876 година Гладстон приема и изслушва делегатите Драган Цанков и Марко Балабанов, които показват настояването за автономност.

1858 година
Лайънъл Родшилд става първият евреин, народен представител в Долната камара на Народното събрание в Лондон.

1847 година
Либерия става първата колония в Африка, която получава самостоятелност. Република Либерия е страна в Западна Африка, на брега на Атлантическия океан. Има повърхност към 111 369 кв. км. и население - към 2 600 000 поданици (1996). Официален език – британски. Столица - Монровия.

1805 година
Голяма част от град Неапол е разрушена вследствие на изригването на Везувий. Загиват към 26 хиляди души.

1788 година
Британските колонисти в Австралия основават град Сидни.
Сидни е столицата на австралийския щат Нов Южен Уелс, както и най-големият и най-стар град в Австралия. Заедно с предградията, популацията му е към 4,3 милиона. Сидни и предградията му се смятат за най-големият финансов, транспортен, търговски и културен център в Австралия, съперничещ единствено с малко по-малкия Мелбърн. Тук се намират две от международните архитектурни полезности – Операта в Сидни и едноименният мост.

1788 година
Американският щат Ню Йорк ратифицира новата конституция и става 11-ият щат на съюза.
Щатът се намира в северозападната част на Съединени американски щати. Общата му повърхност е 141 205 кв.км, а популацията – 19 254 630. Най-известният град в щата е Ню Йорк, най-големият град в Съединени американски щати и третия по величина в света, след Токио и Мексико сити. С население от над 8 милиона и обща повърхност от 830 кв.км Ню Йорк е и най-гъсто обитаемият град в Съединени американски щати. Смятан за “столица на света ”, градът притегля доста емигранти – близо една трета от популацията му е родено отвън Съединени американски щати. Ню Йорк сити, както от време на време е именуван с цел да се разграничи от щата, е интернационален център на търговията, бизнеса, финансите, медицината, модата и културата. Градът е ситуиран върху три острова, най-известният от които е Манхатън.

1529 година
Испанският конквистадор Франсиско Писаро получава заповед от краля да “открие и завоюва Перу ” за испанската корона.

На тази дата са родени:

1959 година
Роден е Кевин Спейси – американски артист. Започва кариерата си в театъра - дебютът му е в “Призраци ” от Х. Ибсен. През 1986 година работи с Дж. Лемън в “Дългият път на деня към нощта ” на Ю. О’Нийл. Филмовата кариера на Кевин Спейси стартира с дребна роля в “Изпепелено сърце ” (1986 г). През 1995 година за ролята си във кино лентата “Обичайните обвинени ” получава “Оскар ” за поддържаща роля. Запомнящи се са функциите му във филмите “Седем ” (1995 г.), “Аз, Кралят ” (1996 г.; режисьор Ал Пачино), “Алигатор албинос ” (1996 г.), “Поверително от Ел Ей ” (1997 г.). Въпреки уговорките в киното Спейси взе участие и в театрални постановки. През 1991 година получава премия “Тони ” за роля в пиесата “Изгубени в Йонкърс ”, а през 1999 година играе в постановката “Човекът комета ”. За ролята във кино лентата “Американски прелести ” (1999 г.) Кевин Спейси получава премия “Оскар ” за най-хубав артист. Филмография: “Нощем в градината на положителното и злото ” (1997 г.), “Парламентьорът ” (1998 г.), “Хотелски апартамент ” (1999 г.), “Най-обикновен нарушител ” (2000 г.), “К-Рах ” (2001 г.), “Животът на Дейвид Гейл ” (2002 г.).

1943 година
Роден е Мик Джагър - британски рокпевец и музикант, актьор, един от създателите на световноизвестния квартет " Ролинг Стоунс " (1962 г.). Преди основаването на групата взе участие в " Литъл пердах блу ", " Блу бойс " и " Блус инкорпорейтид ". Основното направление, в което свири, е блус и темп енд блус. През 70-те години в някои композиции проличава въздействието на реге и други фешън посоки. В соловите му албуми вземат участие известни музиканти като: Дж. Бек, Х. Хенкок, Пит Таундзенд, Дейв Стюард; сполучливи са дуетите му с Д. Бауи, Т. Търнър, М. Джексън и други След 1969 година Джагър се снима и в няколко кино лентата. Налага се с експресивния и маниерен жанр на музициране, нападателно и надменно театрално държание. Издава албумите " She’s the Boss " (1985 г.), " Primitive Cool " (1987 г.), " Wandering Spirit " (1993 г.).

1928 година
Роден е Стенли Кубрик - американски сценарист, режисьор и продуцент. Работи като фотожурналист в сп. “Лук ”. През 1950-1952 година основава два документални кино лентата - “Денят на багра ” и “Летящото рухване ”, чийто непретенциозен триумф го предизвиква да направи дебюта си в игралното кино с антивоенния филм, сниман на лични разходи, “Страх и предпочитание ” (1953 г.). Увлича се по трилъра - “Целувка на палач ” (1955 г.) и “Убийството ” (1956 г.). Става знаменит с антивоенната си сага “Пътеки на славата ” (1957 г.). Филмите му са екранизации на известни литературни творби. Работи в разнообразни атрактивни жанрове. Основната му тематика е насилието на обществото върху обособения субект. Творбите му се отличават с черен комизъм, зрелищност, майсторско потребление на музиката и камерата - работи с един от най-големите експерти - операторът Джон Олкът. От 1962 година твори във Англия и след блестящата суперпродукция “Спартак ” (1960 г.) и стилната психодрама “Лолита ” (1962 г.) снима “Д-р Стрейнджлъв, или Как се научих да не се трежова и обикнах атомната бомба ” (1963 г.), “Космическа авантюра: 2001 ” (1968 г.), “Механичен портокал ” (1971 г.), “Бари Линдън ” (1975 г.), “Сияние ” (1980 г.), “Металната куртка ” (1987 г.), “Al ” (1994 г.), “Широко затворени очи ” (1999 г.).

1922 година
Роден е американският сценарист, продуцент и режисьор Блейк Едуардс ( " Розовата пантера " и др.).

1894 година
Роден е Олдъс Лиънард Хъксли - британски публицист. Потомък на Т. Хъксли. Получава обучение в Оксфордския университет (1921 г.). Пише стихове, разкази, пътеписи, биографии, критически есета за литературата, театъра, музиката, живописта, метафизичен трактати. Най-голяма популярност му носят романите му. Ранните романи - “Хоровод на смешниците ” (1923 г.), “Контрапункт ” (1928 г.), образуват вида на така наречен интелектуален разказ, избран от създателя като “роман на концепциите ”. В книгите му от 20-те години се постанова сатиричният възторг, а обекти на неговите сатири са обичайният английски снобизъм, претенциозността и духовната пустош на висшето общество, увлечението на част от интелигенцията по фройдизма и авангардизма. През 30-те години Хъксли стартира да абсолютизира биологичните черти в човешката природа. Тази негова еволюция намира израз в “антиутопията ” “Прекрасният нов свят ” (1932 г.), а главната концепция за тази книга е заимствана от съчинението на Б. Ръсел “Научният мироглед ” (1931 г.). През 1939 година издава романа “Лебедът умира след доста лета ”, в който концепцията за нравственото самоусъвършенстване е компрометирана от гротескно-фантастичния завършек на романа. Концепцията му за индивида в творбите му от 30-те и 40-те години се приближава до модернизма (романът “Маймуната и същността ”, 1948 г.).

1875 година
Роден е швейцарският психолог Карл Густав Юнг (1875 - 1961). Създател на аналитичната логика на психиката. Юнг е считан за най-известният възпитаник на Фройд, по-късно става негов конкурент.

1872 година
Роден е Джозеф Баркрофт - британски физиолог, професор в Кеймбриджкия университет (1926 г.), член на Лондонското кралско сдружение. Баркрофт поставя основите на учението за дихателната функционалност на кръвта; предлага методика за установяване на количеството газове в кръвта благодарение на конструиран от него апарат; учи въздействието на солите и киселините върху способността на хемоглобина да се свързва с кислорода; изследва ролята на дифузията при прехода на кислорода от алвеолите в кръвта, въздействието на намаленото атмосферно налягане върху дихателните функционалности на кръвта. През последните години от живота си работи в региона на ембриологията.

1856 година
Роден е ирландският драматург Джордж Бърнард Шоу (1856 - 1950), създател на " Пигмалион ". Под псевдонима Корно ди Басето, Шоу е и прочут музикален критик.

1842 година
Роден е Алфред Маршал – британски икономист. Той е водеща фигура в стопанската система на Англия от края на ХIХ до 30-те години на ХХ в. След като приключва математика в Кеймбридж през 1865 година, стартира да преподава в Сейнт Джонс Колидж в Кеймбридж, като се занимава най-вече с проучвания в региона на етиката и философията. Научният му принос е обвързван с преместване на класическата стопанска система в математиката и с някои публикации по интернационална търговия. Той е шеф и професор по политическа спестовност в новия Юнивърсити колидж в Бристол. От 1885 година до 1908 година е професор по политическа спестовност в Кеймбридж. Благодарение на осъщественото от него делене на преподаването на стопанска система от другите “науки на морала ”, той трансформира Кеймбридж в център на английската икономическа просвета.

На тази дата умират:

811 година
Умира Никифор I Геник - византийски император от 802 година до 811 година Според някои извори е потомък на Гасанидите. Той е финансов министър при императрица Ирина, когато през октомври 802 година превратът в столицата го качва на престола. Въвежда отстранените от Ирина мита за импорт и експорт на артикули в и от столицата; вкарва налог за бързо забогателите, върху домашните роби; преброява популацията и открива имотното му състояние; полза с налог църковните и манастирските земи (акт, който настройва против Никифор Геник духовенството и монашеството, даже дава мотив на някои църковни създатели да го показват като " иконоборец " ) и други рестриктивни ограничения за стабилизиране на смутените финанси. Външнополитическото ръководство на Никифор Геник минава във войни против араби, българи, славяни и франки. Стреми се да реализира продължително спокойно съглашение с Карл Велики, с цел да отклони франкската агресия към Далмация и в Италия. Между 802 година и 809 година Никифор Геник води война със славяните, даже прави насилствена депортация на население от Мала Азия на Балканите, с цел да разреди компактните славянски маси, като основава четири нови тематики на полуострова (Македония, Кефалония, Тесалоника и Дирахион). През 807 година Никифор Геник потегля на поход против България, само че е заставен да се върне поради протест в Мала Азия. Отговорът на хан Крум (809 г.) е завладяването на Сердика (днес София). През май 811 година отпред на голяма войска Никифор Геник завладява крепостта Маркели, минава Стара планина и завладява и опожарява столицата Плиска. Оттеглянето на византийската войска е обвързвано с цялостен погром. На 26 юли в един от старопланински проходи (вероятно Върбишкия) българските войски на Крум унищожават съвсем изцяло агресора. Никифор Геник умира в борбата, главата му е отрязана, черепът му е обкован със сребро по заповед на хан Крум (изработена е ритуална чаша - акт, свързван с религиозните показа на старите българи).

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse ”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;
Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;
Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.;

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР