София няма яснота кога и дали въобще в рамките на

...
София няма яснота кога и дали въобще в рамките на
Коментари Харесай

София няма яснота дали ще връща нощния градски транспорт в 2022 г.

София няма изясненост по кое време и дали изобщо в границите на годината ще бъде възобновен нощния градски превоз. Това стана ясно във вторник от изявление на столичния кмет Йорданка Фандъкова. След редица отсрочки, последно Столичният общински съвет (СОС) реши възобновяване му да се случи от 30 април тази година, само че към този момент е под въпрос дали и този период няма да бъде отложен.

Първоначално се очакваше нощният превоз да бъде възобновен на 1 февруари, само че срокът бе продължен до пролетта.

“На този стадий не се възнамерява връщането на нощния градски превоз. Виждате, пасажерите са намалели сензитивно. Има много празни транспортни средства. Нашата цел беше да не разреждаме трафика и поради пандемията, с цел да не се струпват доста хора в транспортните средства. Проучванията демонстрират, че към момента не е належащо да се връща нощен превоз “, сподели тя пред БГНЕС.

Фандъкова добави, че задачата ѝ е да няма разреждане на автобусните линии. По думите ѝ смяната ще докара до повече прилагане на коли, а оттова и до по-голяма замърсеност в града.

“До последно ще продължа да върша всичко допустимо, с цел да не се стигне до разреждане на градския превоз. Всяко разреждане ще понижи потока на пасажери, а нашите старания са в противоположната посока. Инвестициите в градския превоз, новите транспортни средства, строителството на метрото, системите за улеснение на пасажерите целят едно, а точно да понижим броя на колите и да увеличим броя на пасажерите “, сподели Фандъкова.

София към този момент разгласи, че желае от държавното управление помощ от година, особено за подкрепяне на градския превоз.

Разходите за електрическа енергия единствено за " Метрополитен ", оператор на столичното метро, са нарастнали с 300 - 400%. Приходите като цяло на градския превоз са се свили с 34.7% през 2020 година до 111.3 млн. лева по отношение на 2019 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР