София. Новият регламент за гео-блокирането не поставя ограничение по отношение

...
София. Новият регламент за гео-блокирането не поставя ограничение по отношение
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Регламентът за забрана на гео-блокирането не поставя ограничения за вида на стоките и услугите в онлайн търговията

София. Новият правилник за гео-блокирането не слага ограничаване по повод типа на стоките, които можете да изберете да си купите през задграничен уебсайт от друга страна-членка на Европейския съюз. Новите правила за преносимост на цифрови услуги при краткосрочно пътешестване в Съюза като абонаменти за филми, книги, музика, които произтичат от различен, към този момент настоящ правилник, обаче слагат известни ограничавания, свързани на първо място с безплатното онлайн наличие и предоставяното от публични медии. Тези оператори биха могли да избират дали да вкарат новия режим на регламента или да останат на остарелия режим. Но би трябвало да оповестят решението си, с цел да са наясно потребителите с изискванията на прилагане. Това разяснява ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в „ Преди обед ” по bTV, оповестиха от пресцентъра на КЗП .
Председателят на КЗП бе безапелационен, че би било нелоялна процедура, в случай че търговците не съблюдават условията на регламентите, защото те имат директно деяние и са със силата на закон. Той разясни, че особено за гео-блокирането тече гратисен интервал и новите правила ще стартират да се ползват от началото на месец декември.
Маргаритов цитира данни от изследвания на европейските институции, според които над 60% от онлайн търговците в Съюза са практикували по един или различен метод гео-блокиране. От друга страна, към 15% от европейските консуматори постоянно пазарят трансгранично. „ Т.е. това е един дребен %, което още веднъж би могло да се каже, че е обвързвано с избрани усложнения, които потребителите са имали, когато са се насочвали да пазарят от уеб сайтове от друга страна – били са пренасочвани или им е бил отказван въобще достъпът до подписване на договорка ”, изясни ръководителят на КЗП.
При въпрос на водещия за какво някои търговци блокират сови евентуални клиенти Маргаритов изрази съмнение, че тази процедура съществува вследствие на пазарни тактики, свързани с по-голямата трудност за търговците да селектират, групират и доставят до по-далечни дестинации определените от клиентите им артикули. „ Нещо като консуматори А група и консуматори Б група. Но това се проектира в много други тематики. Хубаво е, че особено на потребителска тема Европейската комисия взе съответни ограничения ”, разяснява ръководителят на КЗП и добави, че отпадането на блокирането на географски принцип е една от тях. Той напомни отстранените в средата на предходната година такси за роуминг, отпадналото от началото на този месец ограничение при пътешестване в Европейски Съюз на достъпа до онлайн наличие, както и края на таксите при заплащане с банкови карти.
Маргаритов предизвести и за заплахите, свързани с отпадането на виртуалните граници. „ Има повече благоприятни условия за потребителите, по-голям избор при параленост. Но също и опасности от нелоялни практики и измами. По думите му Комисията е попадала на случаи с „ мними търговци ”, чието окончание в адреса навежда на мисълта, че са с европейски генезис. „ Всъщност те са разположени някъде, неизвестно къде, с единствената цел на правилото на робота да анонсират доста атрактивни предложения, да съберат предплатено някакви суми и по-късно да потънат, без да доставят нищо ”, описа Маргаритов. Той уточни, че всеки електронен магазин би трябвало да съдържа избрана информация – данни за търговеца, координати за директна връзка, че имате право на връщане на покупката в 14-дневен период и информация за органите за различно решение на потребителски разногласия в едно извънсъдебно произвеждане.
Заради настъпващите промени на цифровия пазар и нуждата от основаване на принадлежности за по-надеждна отбрана правата на потребителите на националните контролни органи ще бъдат дадени повече пълномощия. „ Ще има опция за по-силен надзор, в това число и за унищожаване на електронно наличие, което не дава отговор на условията на новите правила и продължава да държи потребителите в ограничаващ режим ”, приключи Маргаритов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР