София. Национален парк Рила“ отбелязва 26-годишнината си от обявяването на

...
София. Национален парк Рила“ отбелязва 26-годишнината си от обявяването на
Коментари Харесай

Благоевград: С интересна програма общината отбелязва 26 години от обявяването на Национален парк „Рила“ за защитена територия

София. Национален парк „ Рила “ отбелязва 26-годишнината си от оповестяването на предпазена територия с голям брой начинания и богата стратегия, оповестиха от пресцентъра на Община Благоевград. Мероприятията ще се проведат от 20 до 26 февруари в Благоевград под надпис Дни на Национален парк „ Рила “. Честванията се провеждат взаимно с дирекция „ Национален парк Рила “, Община Благоевград, Регионален исторически музей-Благоевград, Регионален ефирен център-Благоевград, Регионално ръководство на образованието- Благоевград, Център за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград.
Дни на Национален парк „ Рила “ стартират с Екологични просветителни стратегии за Национален парк „ Рила “, които ще се проведат от 20 февруари до 22 февруари в РИМ-Благоевград от 10.00 часа. На 22 февруари от 10.00 часа в Градска художествена изложба ще се организира Еко-работилница и галерия с рисунки от IV Национален училищен конкурс „ Национален парк „ Рила “ - прочут и чужд “. Отбелязването на 26-годишнината на Национален парк „ Рила “ продължава на 23 февруари в Регионален исторически музей - Благоевград с постановката „ Приключенията на прилепа Дарки “, която ще стартира в 14.00 часа. Участие в представлението ще вземат деца от ДЮТ „ Щурчо “ към ЦЛТРДБ. Дни на отворени порти в Посетителски център за Национален парк „ Рила “ в Паничище и Посетителски-информационен център – гр. Самоков ще одобряват всеки искащ на 24 и 25 февруари от 09.30 часа. В зала „ 22 септември “ - Благоевград на тържествена гала във връзка 26 години Национален парк „ Рила “ ще бъде показан юбилеен филм „ Национален парк Рила и зоната на безконечните снегове “. Ще бъде подредена юбилейна експозиция под надпис „ Национален парк Рила - ретроспекция “. За формалната гала има и готова музикална стратегия.
Национален парк „ Рила “ е най-големият от трите национални парка на територията на България. Обявен е на 24 февруари 1992 година Паркът обгръща територия с повърхност над 81 046 хектара в централните и най-високи елементи на планина Рила. Той е основан за опазване на комплекси от саморегулиращи се екосистеми и присъщото им биоразнообразие, естествени местообитания на редки и застрашени типове и съобщества, присъщи и забележителни пейзажи и обекти на неживата природа, които имат международно значение за науката и културата. От територията на парка извират едни от най-дългите и пълноводни реки на Балканския полуостров – Марица, Искър и Места. Паркът се простира сред 800 и 2925 м надморска височина и на неговата територия са ситуирани над 120 естествени езера, множеството с ледников генезис.
На територията на парка се намират четири български резервата – „ Парангалица ”, „ Централен Рилски резерват “, „ Ибър “ и „ Скакавица “. Национален парк Рила е една от най-големите предпазени територии в Европа. Резерват „ Парангалица “ е част от международната мрежа на биосферни резервати по програмата на ЮНЕСКО „ Човек и биосфера “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР