София. На 7 юли 2017 г. Министерството на финансите изплати

...
София. На 7 юли 2017 г. Министерството на финансите изплати
Коментари Харесай

Д-р Александър Александров: Намалихме държавния дълг с близо 2 милиарда лева, което спестява на страната разходи за лихви от 79 милиона лева годишно

София. На 7 юли 2017 година Министерството на финансите изплати външен дълг за близо 2 милиарда лв. - тъкмо 990.375 млн. евро (950 милиона евро главница и 40.375 милиона евро лихви). След това заплащане държавният дълг понижава до към 25% от Брутният вътрешен продукт при 29.1% в края на 2016 година Намалението на дълга води до икономисване на разноски за лихви от 79 милиона лв. годишно. Това съобщи националният представител от Политическа партия ГЕРБ доктор Александър Александров на взаимна конференция с кмета на Община Перник и регионален координатор на локалната конструкция на партията в Перник доктор Вяра Церовска, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ.
„ Използваме случая да осведомяваме българските жители и изключително сътрудниците от Българска социалистическа партия, че с помощта на акумулираните суми в държавния запас, отпада потребността от стартиране на нови облигации на външните пазари през 2017 година “, акцентира още той и изясни, че в цитираната нагоре емисия се използваха пари от фискалния запас, който доближи рекорден размер по две съществени аргументи.
„ От една страна след стрес тестванията на банките през предходната година не се наложи държавна поддръжка за нито една банка и парите от пуснатите облигации през март 2016 година останаха във фискалния запас. А в резултат на подхванатите ограничения за повишение на приходите в бюджета от страна на министъра на финансите Владислав Горанов, бюджетът за 2016 година
приключи с остатък от 1,472 милиарда лева, което се случва за първи път от
2008 година Излишъкът в хазната влиза във фискалния запас. За първите пет месеца на 2017 година държавната хазна още веднъж е с остатък в размер малко над
1,65 милиарда лева И до момента в който фискалният запас е на извънредно високи равнища, държавният дълг понижава “, сподели доктор Александров. Той изясни, че в този момент с тези спестени средства се изплаща падежът на еврооблигации от 2012 година и напомни, че те бяха пласирани на външните пазари, с цел да се изплати с тях предходен дълг - еврооблигациите от 2002 година, издадени по време на финансовия министър Милен Велчев и държавното управление на Национална движение „Симеон Втори".
Кметът на Перник Вяра Церовска показа, че упованията, с които партия ГЕРБ пристигна в ръководството са големи.
„ Очакванията към нас са свързани с политическа и икономическа непоклатимост. Ясно е, че това може да се случи единствено тогава, когато има една доста прецизна финансова дисциплинираност. За да имаме помощ от страната, първото и най-важно изискване е да има финансова непоклатимост в нея. Нужно е обаче да има и политическа непоклатимост, тъй като в случай че нямаме държавно управление, което да се употребява голям престиж и с извънредно сериозната ангажираност на всички страни от Европейския съюз, с които дружно вървим напред, мъчно ще бъдат осъществени целите на нашата страна “, изрично съобщи Вяра Церовска.
Народният представител доктор Александров напомни, че за първите седем месеца на годината са изплатени остарели задължения за над 3 милиарда лв..
„ В разследване на цялостната политика на държавното управление на премиера Бойко Борисов България е на 3-то място в Европейски Съюз по невисок дълг, демонстрират данни, оповестени от Евростат. В челото на класацията по висок дълг пък са Гърция
- 171% от Брутният вътрешен продукт, Италия - 134,6%, и Португалия - 130,5 на 100. България е и измежду страните, които са отбелязали най-голямо понижение на държавния дълг. Българският дълг остава доста надалеч от междинния за Европейски Съюз, който е 86% от Брутният вътрешен продукт. Освен това, пред страната ни няма други огромни заплащания по външния дълг до 2022 година. Очевидно е, че България е доста надалеч от финансовия апокалипсис, нееднократно артикулиран от Корнелия Нинова или Румен Гечев “, заключи доктор Александров и прикани другарите от Българска социалистическа партия да спрат да вкарват в илюзия хората и да насаждат страхове.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР