София. На 5 декември Българската православна църква чества празника св.

...
София. На 5 декември Българската православна църква чества празника св.
Коментари Харесай

Православната църква почита паметта на св. Сава Освещени

София. На 5 декември Българската православна черква празнува празника св. Сава Освещени. Той е създател на доста манастири и и на известната лавра в Палестина. Св. Сава е роден през 4-и век в богато и знатно семейство в Кападокия, само че макар опциите на родителите си, още на 18 години заживял в манастир. Той прекарал в служение целия си живот и станал възпитаник на постника Евтимий, който го благословил и му предсказал, че ще основе популярен манастир в Палестина.
Св. Сава поискал да заживее в уединение и се открил в пещера на мястото на изсъхналия Силоамски поток. Към него се включили мнозина други отшелници и по този начин бил учреден манастирът на негово име.
В националните показа, свети Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола, настойничка на чумата, въпреки че в обособени региони на страната празнуват празника като на светец - мъж, настойник на вълците (вълчи пастир).
На Савинден се приготвя Никулденската софра, а на някои места подготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен.
На този ден честват именниците - Сава, Савка, Владислав, Владислава, Слав, Слави, Славка, Славчо.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР