София. На 31 май изтича крайният срок за вписване на

...
София. На 31 май изтича крайният срок за вписване на
Коментари Харесай

Цветан Филев, НАТ: На 31 май изтича крайният срок за вписване на тютюнопроизводителите в актуализирания за стопанската година регистър

София. На 31 май изтича крайният период за регистриране на тютюнопроизводителите в обновения за стопанската година указател, който събира в себе си годишни данни за брой тютюнопроизводители. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ ръководителят на Управителния съвет на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

„ Всяка година той е друг за площи, които се разсаждат с тютюн за съответната стопанска година и размерите на произвеждане на тютюн. Смятам, че след приключването на крайния период, Министерството на земеделието, храните и горите ще събере и заключи финални данни по трите съставния елемент. Хубаво е да се означи, че е наложително, според Закона за тютюна и тютюневите произведения, всеки аграрни собственик, който отглежда тютюн в България, да се записва “, разяснява Филев. По думите му, в случай че отглежда тютюн без да се впише в регистъра, той го прави нелегално, нерегламентирано и погазва българското законодателство. Според него този указател с изключение на, че е със статистическа функционалност, не ги обременява с някакви спомагателни осигуровки и заплащания.

„ Не накърнява техния финансов запас. Напротив, основава им комфорт и предвидимост за материята, с която се занимават. Предварително подписват контракт за обезпечаване на пазар на тютюневата суровина, която имат намерение да продадат. Друг подобен бранш, който да е толкоз спретнат и подсигурен, няма. Само преди няколко дни стачкуваха розопроизводителите, тъй като нямат този комфорт. Преди няколко месеца такова разтърсване с планини от стока имаха и картофопроизводителите “, изясни Филев.

„ Тоест, нямат авансово подсигурен пазар, а постфактум му търсят пазар, без да знае някой, че това е подсигурено като стока. Секторът „ Тютюн “ беше подобен преди 7-8 години, само че за благополучие от многото старания и на МЗХГ, и на браншовата организация, и на законодателя Народно заседание, посредством който променихме закона и въведохме двата регистри на тютюнопроизводители и търговци, секторът ни е уравновесен, спретнат, предвидим и подсигурен “, сподели още Цветан Филев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР