София. На 24 февруари Софийската филхармония посреща носителя на наградата

...
София. На 24 февруари Софийската филхармония посреща носителя на наградата
Коментари Харесай

Носителят на наградата „Ленард Бърнстейн“ Статис Карапанос гостува на Софийската филхармония

София. На 24 февруари Софийската филхармония посреща носителя на премията " Ленард Бърнстейн " - флейтиста Статис Карапанос, оповестиха от Софийската филхармония. Той ще показа красивия Концерт за флейта на Карл Райнеке и Рапсодия за алтова флейта и оркестър от Дебюси. Диригент на вечерта е Себастиан Роланд, който включва в програмата и Симфония №2 от Гуно.

С тази програмата Софийската филхармония продължава към този момент наложената традиция да среща публиката с с виртуозни, само че рядко изпълнявани произведения.
Гръцкият флейтист Статис Карапанос се утвърждава като един от най-интересните модерни солисти.

Роден в Атина, Гърция през 1996 г, той се занимава с музика от ранна детска възраст. Започва образованието си в Националната консерватория в Атина, а когато става на 13 години фамилията се реалокира в България, където музикантът е признат в Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " в София.

През 2013 година музикантът постъпва във Висшето учебно заведение за музика в Карлсруе, Германия, което приключва през 2018 година с отличие със специалности флейта и диригентство. Карапанос има изяви с Университетския оркестър, взе участие в състава на Държавния спектакъл на Карлсруе и свири с разнообразни ансамбли за камерна музика. Бил е солист на голям брой оркестри и ансамбли, в това число Атинския държавен симфоничен оркестър (Гърция), Оркестър на Класик ФМ радио (България), Ансамбъл " Zeitlose Musik " (Германия) и доста други. Той е също деен камерен реализатор и изнася доста рецитали като дуо със забележителния музикант Кристоф Ешенбах на пианото.
Статис Карапанос търси ентусиазъм в редица модерни стилове, включителноджаз и хард рок и изследва разнообразни принадлежности, на които свири - напречна флейта, пиколо, алтова, басова и контрабасова флейта. През 2016 година Статис Карапанос е назначен за шеф на отдела за класическа музика на фестивала " Фабрика за изкуства " в Санторини.

През 2017 година той е поканен да свири първа флейта с Гръцкия юношески симфоничен оркестър под диригентската палка на маестро Дионисис Граменос, а малко по-късно е назначен за соло флейтист на Атинския държавен симфоничен оркестър, пост, който заема до 2018 година, когато стартира специализация при проф. Филип Бернолд в Националната Консерватория в Париж.
През 2020 година младият флейтист беше отличен с влиятелната премия " Ленард Бърнстейн ", присъждана от Музикалния фестивал " Шлезвиг Холщайн ". Предишни носители на оценката са Ланг Ланг, Ян Лисецки, Лиза Батиашвили и други

Започнал пътя си в музиката като виолончелист, Себастиан Роланд от млада възраст е въодушевен да дирижира. От 2002 година френският музикант се утвърждава като един от най-успешните и разностранни диригенти на своето потомство. Неговият просторен репертоар се простира от бароковата музика до нашето съвремие. Той дирижира оперни постановки в Берлин, Щутгарт, Висбаден, Есен, Париж, Лион, Марсилия, Страсбург, Виена, Люцерн, Санкт Гален, Берн, Лисабон, Тел Авив, Мексико Сити и други През 2015 година прави сполучливия си дебют в Националната опера в Париж с операта „ Алцеста ” от Глук. Изявява се на концертните подиуми с оркестри като Радиосимфоничния оркестър - Франкфурт, Оркестъра на Хенделовия фестивал в Хале, Badische Staatskapelle в Карлсруе, Филхармонията на Есен, Оркестъра на Норвежкото радио, Симфоничния оркестър Санкт Гален, Камерата - Цюрих, „ Музикантите на Лувъра ”, Филхармоничния оркестър на Люксембург, Националния оркестър в Лион и други

От сезон 2018/2019 Себастиан Роланд заема поста Генерален музикален шеф на Държавния спектакъл в Саарбрюкен.

През 2021 Роланд дирижира нова режисура на „ Манон ” от Жул Масне и възобновяването на „ Така вършат всички ” от Моцарт в Държавната опера в Хамбург, концертна версия на „ Дъщерята на Мадам Анго ” от Шарл Льокок в Театър Шанз-Елизее в Париж и нова режисура на „ Трубадур ” от Джузепе Верди в Саарбрюкен. Отлични мнения съпътстват издаването на постановки, запечатали тълкования на Маестрото на DVD от „ Virgin Classics ”, „ Naxos ” и „ Palazetto Bru Zane ”.
Музикалните планове на Себастиан Роланд за 2022 година включват две нови продукции на „ Тристан и Изолда ” от Вагнер и „ Кармен ” от Бизе в Саарбрюкен, както и нова режисура на „ Хофманови разкази ” от Офенбах в Операта в Гьотеборг. Концертно ще дирижира Държавния оркестър Саарланд в Театър Шанз Елизе в Париж, както Филхармонията на Познан.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР