София, Монтана, Видин, Смолян, Димитровград,Бургас и Благоевград са първите общини,

...
София, Монтана, Видин, Смолян, Димитровград,Бургас и Благоевград са първите общини,
Коментари Харесай

Седем общини ще си разделят 65 млн. лв за чист въздух

София, Монтана, Видин, Смолян, Димитровград,Бургас и Благоевград са първите общини, които ще употребяват финансов запас от 65 млн.лв. от Европейски Съюз за възстановяване на качеството на атмосферния въздух, съобщи Българска национална телевизия, цитирайки отрасловият министър Нено Димов.

Общините ще може да закупят печки за отопление на пелети, които ще бъдат раздадени на жителите гратис, с цел да заменят твърдото гориво, което е сериозен източник на замърсяване.

Пловдив не попадна измежду първите общини, които ще получат пари за по-чист въздух, макар че въздухът в града през последната зима бе измежду най-замърсените в страната. Пловдивските общински съветници са настояли кметът Иван Тотев да им изясни за какво градът е изпуснал тези средства, в случай, че той постоянно участва в класациите за най-мръсен въздух.

" По принцип на този стадий не сме включени в първия стадий, които са 65 милиона. Писали сме писмо и вършим постъпление да бъдем включени, тъй като наистана има общини, които са със по-чист въздух, и не виждам за какво са там, а нас ни няма ", разяснява отрасловият заместник-кмет на Пловдив Розалин Петков.

" Ако ние сме изпуснали първата численост, а очевидно сме я изпуснали, то втората покана не би трябвало да я изпускаме, когато е есента, тъй като всички сме загрижени за нашия град и за здравето на нашите деца. ", сподели Камен Шишманов - общински консултант.

Вторият стадий на оперативната стратегия ще бъде отворен през есента. За ограничения за филтриране на въздуха са планувани 111 милиона лв. са за 21 български града.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР