София. Министрите на външните работи на Република България и Република

...
София. Министрите на външните работи на Република България и Република
Коментари Харесай

България и Република Северна Македония подписаха протокол по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество

София. Министрите на външните работи на Република България и Република Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха протокола от Второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие.

Второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия се състоя през днешния ден в Министерството на външните работи в София. В рамките на срещата беше изработен обзор на осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие и бяха контрактувани ограниченията за неговото дейно осъществяване през идващия интервал.

Това е вторият протокол, подписан сред двете страни. Първият протокол от първото съвещание на Съвместната междуправителствена комисия сред България и Северна Македония е подписан на 10 юни 2019 година в София. Оттогава до момента комисията не е имала съвещания.

Съгласно член 12 от Договора взаимната междуправителствена комисия организира постоянни срещи веднъж годишно за обзор на ефикасното му използване, приемане на ограничения за възстановяване на двустранното съдействие, както и решение на зародили по време на осъществяването на Договора въпроси.

Днешната среща беше извънредно потребна, беше регистриран напредъкът във всички секторни групи, които са пет на брой, сподели Теодора Генчовска. По думите ѝ това, което би трябвало да се направи оттук нататък, е постигнатите съглашения и договорености да бъдат претворени на процедура, което е извънредно сериозен ангажимент и на двете страни.

България е страната, която най-силно поддържа европейската интеграция на Република Северна Македония и Албания, оттук нататък им пожелаваме триумф по пътя, който от дълго време желаят да поемат. С общи старания и с нашата поддръжка ще стигнат до такава степен, където жителите на Република Северна Македония най-вече желаят да стигнат – участие в Европейски Съюз, съобщи тя.

Експертите от външно министерство остават в подготвеност да продължат взаимоотношението на равнище работни групи с сътрудниците от министерството на външните работи на Република Северна Македония, уточни Генчовска, съобщи Българска телеграфна агенция.

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи разгласи, че разчитат на България да ги поддържа и изрази вяра, че се отваря нова глава в връзките сред двете страни.

За нас е историческа опция, че след 17 години със статут на страна-кандидат за участие, Република Северна Македония добива опция да стартира договарянията още на следващия ден с Европейски Съюз, тъй като стартира последната фаза от нашето присъединение към Европейски Съюз, сподели Османи. Той уточни, че днешните диалози са били градивни и от протокола се вижда, че в действителност е работено много.

Според решението на българското Народно заседание от 24 юни т.г. подписването на протокола е изискване България да утвърди Преговорна рамка за Република Северна Македония. Очаква се идната седмица да се организира първата политическа междуправителствена конференция Северна Македония - Европейски съюз в Брюксел. Реалните договаряния обаче се планува да стартират откакто Северна Македония промени конституцията си и впише българите в нея наедно с другите нации.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР