София. Контролът върху туристическия продукт е комплексна дейност, която обхваща

...
София. Контролът върху туристическия продукт е комплексна дейност, която обхваща
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: При попадане в „туристически капан” потребителите трябва да могат да бъдат компенсирани

София. Контролът върху туристическия артикул е сложна активност, която обгръща освен съществуването на категоризация на туристическия обект и сходството на предоставяните услуги с авансово рекламираните. Това съобщи в студиото на телевизия Bulgaria ON AIR ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, оповестиха от пресцентъра на КЗП.
„ Не става дума единствено за това дали хотелът има посочените звезди или има СПА център, както е записано в офертата. Санкцията също не е най-важната. Когато има нарушаване, тя е неизбежна. Но задачата, която виновните за качеството на туристическия артикул институции би трябвало да гоним, е хората да получат отплата, когато попаднат в един „ туристически капан ” на съществено разминаване сред оферираното и предоставеното ”, разяснява Маргаритов.
В ефира на „ България заран ” той акцентира, че през летния сезон са проверявани както туристически, по този начин и търговски обекти. По думите му от началото на май са осъществени над 10 000 инспекции в места за настаняване и магазини на територията на цялата страна и са формирани към 800 акта. Приблизително 3500 от инспекциите са по Черноморието, а актовете – към 400. Запазва се наклонността в 7-10% от случаите да се установяват нарушавания, само че броят им понижава по отношение на предишни интервали.
Според Маргаритов за успокояването на пазара от значително значение е целенасочената и систематична работа с търговците. Целта е те да бъдат осведомени за условията на законодателството, което в някои браншове динамично се трансформира.
Акцентът на диалога мина и към виртуалните приемни, които Комисията разкри за първа година през този летен сезон. „ Оказа се, че когато хората знаят, че имат разполагаем безвъзмезден телефон, са по-склонни да го употребяват, с цел да ни сезират ”, означи ръководителят. Той уточни, че посредством тях са постъпили над 120 сигнали от туристи. Маргаритов е на мнение, че приемните имат и спомагателен резултат – разпространяват националния телефон на потребителя и вследствие на това на него не престават да постъпват от ден на ден сигнали и запитвания. „ Потребителите стават по-активни, а търговците имат поради, че хората реагират и си вземат записка за прегрешения в предишното, които са представлявали по-сериозни нарушавания ”, заключи ръководителят.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР