София. Историята на Министерството на вътрешните работи (МВР) от 1879

...
София. Историята на Министерството на вътрешните работи (МВР) от 1879
Коментари Харесай

Историята на Министерството на вътрешните работи от 1879 г. до края на ХХ век е показана в изложба в Музея на МВР

София. Историята на Министерството на вътрешните работи (МВР) от 1879 година до края на ХХ век е показана в галерия в Музея на Министерство на вътрешните работи. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи . Експозицията е отдадена на 8 ноември, Архангеловден - професионален празник на българската полиция. В навечерието на професионалния празник на българската полиция шефът на Дирекция " Информация и списък " към Министерство на вътрешните работи Благой Тодоров публично откри подредената експозиция, илюстрираща историята на Министерство на вътрешните работи от 1879 година до края на ХХ век. В наличието на зам.-министър Милко Бернер, основният секретар Младен Маринов, началникът на политическия кабинет Анжелина Тотева, шефове на дирекции и доста посетители беше направена къса ретроспекция на развиването на Министерството на вътрешните работи през годините.
В изложбената зала на ул. „ Лавеле “ № 30 посетителите разгледаха оръжия, униформи, награди и оценки, както и механически средства, употребени от службите на Министерство на вътрешните работи при откриване на закононарушения. Сред експонатите са и движимости на чиновници, документален и снимков материал, свързани с възникването, организацията и активността на Министерството на вътрешните работи през годините. В обособени кътове, представящи работата на главните дирекции в Министерство на вътрешните работи, може да се видят полиграф – 4-ри канален детектор на лъжата, употребен от службите на Държавна сигурност в интервала 1972-1989 година, комплект за снемане на отпечатъци, уреди за разтрошаване на ключалки, тайници за преместване на опиати, подправени парични знаци и документи, радиостанция „ СК-302 “ за автомобил, употребена при обходи на уязвими региони, визити на катастрофи и характерни инспекции, употребена до 1980 година на ХХ век, куфарче на криминалиста, фотоснайпер и доста други, както към момента употребявани от Министерство на вътрешните работи, по този начин и към този момент излезли от приложимост средства за работа.
Част от експозицията са материални доказателства, непокътнати в Музея на Министерство на вътрешните работи и Научноизследователския институт по криминалистика и криминология, като: бастун и сабя-пушки; други самоделни оръжия; радиопредавателят на Иван- Асен Георгиев, упрекнат и наказан за шпионаж в интерес на САЩ; част от американска фотоапаратура за снимане на обекти от огромна височина, открита на територията на България през 1956 година. Отделен ъгъл илюстрира работата на известните рецидивисти - касоразбивачът Спас Спасов и фалшификаторът Тодор Кривналиев. Посетителите на изложбата може да прегледат непокътнати в Министерство на вътрешните работи принадлежности, с които двамата неведнъж осъждани нарушители са правили своите удари.
Изложбата поддържа Националната благотворителна акция за подкрепяне на децата на починалите и потърпевшите при осъществяване на служебните си отговорности чиновници от системата на Министерство на вътрешните работи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР