София. Имаме огромен проблем с недостига на професионалисти по здравни

...
София. Имаме огромен проблем с недостига на професионалисти по здравни
Коментари Харесай

Министър Стойчо Кацаров: Имаме огромен проблем с недостига на професионалисти по здравни грижи и това трябва да се промени

София. Имаме голям проблем с дефицита на експерти по здравни грижи и това би трябвало да се промени. Стихващият интерес към тази компетентност се дължи както на ниските хонорари, по този начин и на неналичието на опция за професионално развиване. Това съобщи министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров по време на среща с ръководителя на Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева и членове на асоциацията, оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Министър Кацаров уточни, че би трябвало да се върви в няколко направления, едната от които е смяната на медицинските стандарти. Той напомни, че с признати промени в някои от тях са понижени условия към активността на лечебните заведения, свързани с броя лекари, нужни за реализирането на активността. " По този метод ще могат да се отделят повече средства за възнагражденията на медицинските сестри ", добави той.

Здравният министър бе безапелационен, че е належащо здравните грижи също да бъдат стандартизирани. " По този метод ще се увеличи търсенето на експерти по здравни грижи, респективно – възнагражденията, които те ще получават ", изясни доктор Кацаров.

Председателят на БАПЗГ Милка Василева разяснява, че от доста време от асоциацията упорстват здравната грижа да бъде стандартизирана и увери, че в къс период ще изготвят и предложат на здравното министерство план на стандарт по здравни грижи.

По време на срещата стана ясно още, че след диалози сред Министерство на здравеопазването, МТСП и МОН броят на местата за медицински сестри в университетите ще бъде повишен двойно.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР