София. Има и още една причина президентът Байдън да се

...
София. Има и още една причина президентът Байдън да се
Коментари Харесай

Елена Поптодорова: Байдън би искал да омиротвори обстановката с Русия заради Китай, който е най-големият противник на САЩ

София. Има и още една причина президентът Байдън да се опита да омиротвори ситуацията. Според мен той би желал да реализира усмиряване и поради Китай. Това сподели в предаването „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България и дълготраен дипломат на страната ни в Съединени американски щати.

„ Китай е огромният съперник на Съединени американски щати сега. Той с нова сила съперник Отношенията със Съветския съюз са остарели, от дълго време прогонени. Ясно е къде са техните моменти и гърла. Ясно е по какъв начин може да се търси вероятно някаква договореност, до момента в който в Китай това е една нова зона на опълчване. Мисля си, че екипът на Байдън го поучава да не води по едно и също време доста изразена и напрегната борба на два фронта. По отношение на Китай има някаква заблуда, че създалото се напоследък доста близко съюзяване по ползи сред Русия и Китай не е постоянно. Отношенията „ Русия-Китай “ са носили постоянно доста противоречивост и неустановеност. Самият президент Путин по никакъв начин не би желал да изпада в някаква взаимозависимост от Китай. На този фронт би трябвали да гледаме по-трезво и да не подвигаме суматоха, да не бием алармената камбана за това, че Русия и Китай се съюзяват и по този начин те могат да бъдат доста по-мощен зложелател на демократичния свят “, сподели още тя.

Елена Поптодороа уточни, че започването на диалог с Русия от страна на Америка не е първи по рода си опит по пътя на диалозите да се овладее една непрекъсната тревога и настъпателност на Русия.

„ Под настъпателност разбирам освен дейностите против Украйна, а и по начало против Запада като общ брой от страни в един съюз. Известни са предишни такива опити да се оправят съобразни групи „ 2 плюс 2 “, когато президентът Буш беше построил една такава четворка дружно с Русия. Президентът Обама мина също през своя опит още веднъж по пътя на тенденциозната дипломация. Президентът Тръмп опита нещо друго – той смяташе, че персонално ще очарова президента Путин. Всички тези опити еднопосочно водеха до едно и също умозаключение – не това е пътят за революиране на връзките с Русия “, разяснява тя.

„ Очевидно президентът Байдън минава през своя личен опит в този момент, с цел да се убеди, че още веднъж това не са правилните подходи, не е вярната стъпка. Имаме асиметрични показа за света и асиметрично мислене на Русия, от една страна, и на Запада и западните съдружници, въпреки това. По различен метод би трябвало да се структурира разговорът с Русия. Той би трябвало да бъде изчистен от тежките въпроси и да се изяснят къде може да има припокриване на ползи, каквото без подозрение има, само че без повече илюзии. Това, което президентът Байдън си мисли, че може да реши, той се пробва да реши тежкия проблем с Украйна по пътя на приласкаване на Русия, няма по какъв начин да се случи. Интересът на президентът Путин е друг. Той не желае да се контракти или съгласи с отсрещната страна, а по-скоро желае да наложи своя интерес и своите правила. По отношение на Украйна е ясно, че Кремъл приема Украйна за своя – надали не изплъзнала се от наложителен надзор. Кремъл от 2014 година насам желае да покаже, че това непослушно държание би трябвало да бъде наказвано. Това е и метод да бъде държан в бойна подготвеност Запада “, добави Елена Поптодорова.

По думите й президентът Путин се възползва от разнобоя измежду съдружниците, подбуден от „ Северен поток 2 “.

„ Тези дейности карат повече страни, изключително тези от Централна и Източна Европа, да се тревожат дали сходен модел на държание не може да бъде позволен и общопризнат и към други страни, освен към Украйна. Голяма полемика се разви към това ще нападне ли Путин Украйна, по-скоро източните елементи, или не, или това е единствено поддържане на напрежението по самата граница. Покрай тази огромна полемика най-уязвими се усещат страни като балтийските, които знаят доста добре какво значи в това число и физически надзор от съветска страна на тяхна територия. Не е по никакъв начин изненадваща паниката на страните от Б9. Те показват тази паника “, сподели още Елена Поптодорова.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР