София. Има една по-скоро позитивна настройка у потребителите относно това

...
София. Има една по-скоро позитивна настройка у потребителите относно това
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Потребителите имат по-скоро позитивна настройка към средата за пазаруване

София. Има една по-скоро положителна конфигурация у потребителите по отношение на това каква е средата, в която те биха могли да пазарят и да икономисват. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, потърсен от Радио „ Фокус “ за коментар на изнесените от Националния статистически институт данни за растеж на потребителското доверие у нас.
Той добави, че от 2015 година насам постъпателно и гладко показателят на потребителското доверие отбелязва покачване. Маргаритов изясни, че този показател, детайл от цялостната икономическа обстановка в страната, е обвързван с няколко съставния елемент, като да вземем за пример финансовото положение и спестяванията на семействата, факторът безработица и така нататък
Маргаритов означи, че икономическото развиване като цяло също бележи растежи и това е отразено и в други, осъществявани от Национален статистически институт изследвания. „ По-важното от наша позиция е, че потребителите, с които ние всекидневно имаме контакт и чиито проблеми във връзка извършване на покупки се опитваме да разгадаем в нашата Комисия, изпитват относително постоянно успокоение по отношение на това, че биха могли да възнамеряват в някаква степен покупки, в това число на по-скъпи неща, спестявания – да имат упования по какъв начин би могло да се развива тяхното потребителско държание в идващите дванадесет месеца, да вземем за пример “, сподели той.
Председателят на КЗП уточни, че в последните три години потребителското доверие трайно се покачва, въпреки и не доста внезапно. Когато има някакви трендове, те не се развиват революционно, а по-скоро следват някаква постъпаталност. По думите му, от една страна това е обвързвано с растежа на стопанската система, като резултат от заложеното в бюджета и макрорамката. А от друга – с активността на институциите, към които потребителите се обръщат, когато имат някакви проблеми при тяхното всекидневно пазарно държание. „ Те би трябвало координирано и стройно да си правят работата и да могат да основават допъллнителна убеденост у потребителите, че – с изключение на удобната среда за извършване на покупки, когато има нелоялна комерсиална процедура или друго нарушаване от страна на търговците, ще има кой да реагира съответно, с цел да може да бъде преодолян съответният проблем “, посочи той.
Според Маргаритов спомагателните старания на институциите, в това число на общоевропейско равнище, за възстановяване на потребителската отбрана също имат отношение към покачването на потребителския показател. Той даде за образец отпадането на таксите за роуминг, идните промени, които ще дадат опция за обезщетение в така наречен „ обстановки на всеобщи вреди “ и прочие „ Важно е да има позитивна плавна наклонност. Надявам се това да бъде пренесено и върху потребителското държание и планирането на разноските ни, с цел да може всичко да е наред “, приключи ръководителят на КЗП.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР