София. Идеята за Деня на народните будители се роди в

...
София. Идеята за Деня на народните будители се роди в
Коментари Харесай

Президентът Росен Плевнелиев: Идеята за Деня на народните будители се роди в най-голямата драма на робството и в най-тежките национални кризи

София. Идеята за Деня на националните будители се роди в най-голямата драма на робството и в най-тежките национални рецесии. Това сподели за Агенция „ Фокус “ Росен Плевнелиев – президент на Република България сред 22 януари 2012 и 22 януари 2017 година във връзка 1 ноември – Ден на националните будители. „ Нека в никакъв случай да не забравяме, че Денят на националните будители е празник и на българските публицисти. Така че с най-дълбоки думи на признателност Ви приветствам и Вас, и всички български публицисти с днешния Ден на българската публицистика. И си поисквам българските медии да служат на народа, на истината и на демократичното и европейско развиване на България. Днешният ден е и Ден на българските учени, на българската просвета и Ден на националните будители. Днешният ден е доста специфичен. Нека в никакъв случай не забравяме, че концепцията за Деня на националните будители се роди в най-голямата драма на робството, в най-тежките интервали на национални рецесии “, съобщи Плевнелиев и добави: „ Тогава, когато едно потомство невероятни български политици и културни публични водачи се обърнаха на първо място с концепцията по какъв начин младите да се върнат в смисъла на съществуването, към завета на предците, към делото на българските революционери, будители, българската интелигенция, тези, които доведоха до основаването на мощния български дух, до решимостта ни да водим битка за народен суверенитет. Тези, които се отдадоха на будителството, тези, които поведоха народа по пътя към свободата. Затова аз съм безпределно признателен, че мога посредством Вашата уважавана медия да благопожелавам на всички мои сънародници Деня на будителите “.
Росен Плевнелиев добави, че в никакъв случай не трябва да забравяме, че същият този празник е бил анулиран, на практика и безусловно унищожен и неразрешен от комунистическия тежим и тоталитарната власт в България. „ Нека си даваме сметка какво значи това. За мен е следващото национално изменничество на комунистите. В целия интервал на тоталитарното ръководство на България се нагледахме не на едно такова изменничество. Това да забраниш Деня на националните будители, обслужвайки нечия непозната агитация, през това да вървиш в посоката 16-ата република на Съветския съюз, или измяната по македонския въпрос. Нека по тази причина си спомняме истината за историята и да знаем, че имаме доказателства и за напредък, и за проваляне “, акцентира Плевнелиев и добави, че е напредък да създадеш Деня на националните будители, проваляне е да го забраниш. „ Нека помним историята. Нека младите знаят какво е било, с цел да може в никакъв случай повече да не се повтаря “, сподели още Росен Плевнелиев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР