София и Скопие работят по двустранен протокол с 6 конкретни

...
София и Скопие работят по двустранен протокол с 6 конкретни
Коментари Харесай

София иска от Скопие да подпише нов документ с 6 ангажимента

София и Скопие работят по двустранен протокол с 6 съответни точки, който би трябвало да бъде готово през ноември, заяви президентът Румен Радев пред публицисти в Бърдо, Словения, където се организира срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани,

Радев приказва, откакто в границите на форума организира две срещи с македонския министър председател Зоран Заев в разнообразни формати. Единият от тях бе по самодейност на немския канцлер Ангела Меркел и в нея взе участие и френският президент Еманюел Макрон.

" районен съд Македония няма по какъв начин да подмине катарзиса. Позициите ни са ясни. Докато този самобитен възродителен развой продължава, до момента в който нашите сънародници продължаващо в годините към момента са подложени на изтънчена асимилация, до момента в който са потискани като съществени права и не се интегрират пълноценно в РСМ паралелно с другите елементи от нации, ние няма по какъв начин да кажем " Да” за начало на договарянията ", сподели Радев.

По думите му в протокола би трябвало да залегне а нгажимент македонските българи да бъдат записани наедно с останалите нередности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да бъдат изменени образователните стратегии, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи и други.

Радев приказва доста остро към македонските ръководещи, потвърждавайки че София няма елементарно да преразгледа позицията си и да утвърди преговорната рамка на Скопие за Европейски Съюз. В същото време той официализира готвения двустранен протокол без да излиза наяве дали в случай че македонците го подпишат, България ще вдигне блокадата пред тях.



София е изправена пред доста мощен напън от Съединени американски щати, Европейска комисия и някои европейски страни да " пусне " Скопие по пътя му към Европейски Съюз, а македонските ръководещи показват оптимизъм, че е вероятен пробив още през декември. В същото време форума разкри, че и някои от по-богатите страни имат запаси към разширението на Европейски Съюз със страните към Западните Балкани.

Радев показа пред публицисти серия условия към Скопие, като по думите му българската позиция към този момент е разбираема за останалите страни членки.

" Това не е нито несъгласие, нито стопиране на процеса, ние желаеме не повече от това, което желае и всеки един от нашите европейски сътрудници, да се почитат главните европейски правила и ползите на всяка държава-член на Европейски Съюз ", сподели той.

Засега македонските ръководещи не са посочили, че са подготвени да изпълнят българските условия и втвърдиха тона към София през последните месеци.

" Ключът към единодушието на България за начало на договаряния на Република Северна Македония за участие в Европейския съюз не е комплициран и зависи от това Скопие да съблюдава абсолютно Договора за другарство и добросъседство, подписан през 2017 година ", добави Радев.

По думите му македонците би трябвало да признаят историческата истина, по този начин както го направиха във връзка с Гърция.

Президенът чака от премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и от президента Стево Пендаровски смели и ясни решения да " скъсат дефинитивно с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма и омразата към България ".

" Обективните обстоятелства от нашата обща история не могат да бъдат подлагани на мултиперспективно пояснение, приемането и използването на нашето единодушие следва да получи ефикасни гаранции от Европейски Съюз, каквито прецеденти към този момент има в преговорните процеси и време е за исторически взаимни отстъпки и помиряване “, добави той.

Радев разяснява, че " през май заварихме връзките в задъдена улица, България неразбрана и изолирана в Европейския съюз ".

Последното държавно управление на Бойко Борисов отхвърли в края на предходната година да поддържа преговорната рамка на Северна Македония. Отношенията сред София и Скопие се водеха главно от някогашния вицепремиер и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов.

Неочаквано обаче Борисов смени тотално позицията си, към този момент подкрепяйки безусловно Северна Македония, като преди ден прикани президента Румен Радев да поддържа западната ни съседка в процеса по разширение на Европейски Съюз. Борисов разяснява, че са били изпуснати доста месеци и " нито една страна не е на наша страна в разногласието ".

В сряда македонският министър председател Зоран Заев разяснява, че в случай че " Европейски Съюз не работи, разочарованието измежду жителите на района ще нанесе съществени и непоправими вреди върху огромната европейска концепция за общественост и съдействие ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР