София. Хората не трябва да се притесняват от ваксината на

...
София. Хората не трябва да се притесняват от ваксината на
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: Хората не трябва да се притесняват от ваксината на „АстраЗенека“

София. Хората не би трябвало да се тормозят от имунизацията на „ АстраЗенека “. Това сподели в предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската организация по медикаментите. „ Няма по-добра или по-лоша ваксина. За всички ваксини в Европейската организация по медикаментите се ползват едни и същи критерии “, уточни проф. Гетов.

„ Данните, с които разполагаме, са учредени на строги научни критерии. В Европейски Съюз са сложени над 5 милиона дози от тази ваксина. Имаме 30 сходни реакции и известия, което прави 6 случая на 1 милион, или честотата е една реакция на 167 хиляди, което е ултра рядка реакция “, съобщи Гетов. „ Освен това няма биологична достоверност за това, че имунизацията може да провокира такава реакция, тъй като нейният механизъм на деяние е основаване на имунитет на клетъчно равнище, а процесът на пораждане на тромбоемболична болест зависи от други фактори “, уточни професорът.

„ Мога да кажа, че всички ние, които сме ангажирани с това, имаме близки, другари, родственици, които са имунизирани с „ АстраЗенека “, в това число с тази партида. Мога да ви уверя, че в случай че има и минимален проблем за публичното здраве, аз съм първият, който ще сигнализира, и институциите, и медиите “.

Проф. Илко Гетов уточни, че за всеки лекарствен препарат постоянно има подозрение, че той може да провокира някакви странични реакции. По отношение на получените 840 сигнали за реакции след имунизиране проф. Гетов акцентира, че това е индикатор, че системата работи.

Росица АНГЕЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР