София. Главният ктитор на църквата Св. Николай Чудотворец в софийското

...
София. Главният ктитор на църквата Св. Николай Чудотворец в софийското
Коментари Харесай

Построяването на църквата Св. Николай Чудотворец в с. Желява е свързано с рода на първия кмет на София Манолаки Ташев

София. Главният ктитор на църквата " Св. Николай Чудотворец " в софийското с. Желява е дядо Тодор, от чийто жанр е и първият кмет на София. Това сподели за предаването „ Светилник “ “ на Радио " Фокус " отец Василий Русев настоятел на храма. Той посочи, че църквата е издигната благодарение на хора от цялата местност през 1844г., а изографисана- 1867г.

„ Стенописите са от възпитаник на Пимен Зографски, и наподобяват тези в Драгалевския манастир и храма в Добърско. Интересно е, че на дребна повърхност са показани доста подиуми и богословска информация “, изясни той. Отец Василий Русев описа, че стенописите не са в присъщата комбинация, макар, че са канонични. Той посочи, че са поръчвани от разнообразни хора, в това число и от свещеници и те са определяли къде и по какъв начин да бъдат изписвани облиците, до тях са поставяни и имена им. При изографисването се е работило с по-малко цветове като тази семплост оказва въздействие върху емоционалността като придава невзискателност и задълбочаване не в облика, а в първообраза, което е задачата на изображенията и на иконите и на стенописите, разясни свещеникът.

В храма от 2006 година се намира чудотворната икона Св. Богородица „ Всецарица ”, чийто донор е грък от град Патра. До до тогава в никакъв случай не е идвал в България, само че сънува Св. Богородица, която му споделя да я занесе в този храм. Чудесата, които се случват популяризират мястото и през днешния ден има копия на иконата в разнообразни краища на страната, като единствено няколко са в София.

Елеонора ЧОЛАКОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР